25 Απρ 2013

Ανασφάλιστοι 4 στους 10 εργαζόμενους

Ανασφάλιστοι 4 στους 10 εργαζόμενους
Με ρυθμούς χιονοστιβάδας αυξάνεται ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζόμενων, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν το εργατικό κόστος, ενώ η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου του ΙΚΑ αδυνατεί να διενεργήσει εκτενείς ελέγχους ελλείψει ....
προσωπικού. Από δειγματοληπτικούς ελέγχους προκύπτει ότι  4 στους 10 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι (40,5%) ενώ μία στις δύο επιχειρήσεις  απασχολούν ανασφάλιστο ή αδήλωτο προσωπικό.
Τα ασφαλιστικά Ταμεία  υφίσταναται έτσι τεράστια απώλεια εισφορών-εσόδων, ενώ το Δημόσιο χάνει φόρους κλπ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι Σύλλογοι Υπαλλήλων του ΙΚΑ,  από τις 1.891 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν τον Μάρτιο, οι 979 (52%) απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους.
Σε σύνολο 7.959 απασχολουμένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις, οι 2.295 ήταν ανασφάλιστοι.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του Ιδρύματος περιορίζεται σε 25 ελεγκτές πανελλαδικά, που υπηρετούν στην Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη.

   Αλλά και οι έλεγχοι από τα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ, έχουν ατονήσει ανησυχητικά. Ενδεικτικό είναι ότι το 2009 ελέγχθηκαν 48.583 επιχειρήσεις και πέρυσι μόνονσε 18.086.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΙΚΑ, αιτία για τη μείωση των ελέγχων δεν είναι μόνο η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η άρνηση του υπουργείου Εργασίας να χορηγήσει έξοδα κίνησης. Οι ελεγκτές εργάζονται με τα δικά τους ιδιωτικά μέσα, επωμιζόμενοι οι ίδιοι τα έξοδα.

πηγή: sofokleousin.gr