11 Απρ 2013

Νέα κόντρα στη Βουλή για την τροπολογία των “θαλασσοδανείων”

Τεταμένο ήταν και σήμερα το κλίμα στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την τροπολογία που προβλέπει απαλλαγή των στελεχών των τραπεζών, για δάνεια σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημοσίου τομέα....
Με την τροπολογία να έχει καταψηφιστεί τα ξημερώματα της Παρασκευής από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που ήταν παρόντες από πλευράς αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την Τρίτη ονομαστική ψηφοφορία, την οποία απέρριψε το Προεδρείο της Βουλής. Η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε την Τετάρτη καταθέτοντας δική της τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη σύσταση γραφείου Ελληνικής Προεδρίας στο υπουργείο των Εξωτερικών, με την οποία καταργείται η επίμαχη ρύθμιση και δίνεται η δυνατότητα ελέγχου όλων των δανειακών συμβάσεων των κομμάτων και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον εκπρόσωπό του Δ. Παπαδημούλη, ήταν “να μην μπορεί ο καλοπληρωμένος συνήγορος του τραπεζίτη, να πετύχει καλύτερη αντιμετώπιση για τα θαλασσοδάνεια σε ένα δικαστήριο”.

“Δε συμφωνούμε με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθώ τη δική σας αρχή να μην εισάγουμε άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Παπαδημούλη. “Δεν ντρεπόμαστε λίγο;”, αναφώνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να διευκρινίσει η κυβέρνηση “ποιοι έγραψαν την τροπολογία, ποιοι την ενέκριναν, ποιος έδωσε εντολή να υποβληθεί και ποιοι ζήτησαν από τον κ. Χατζηδάκη να πει 'ναι', ποιους περιλαμβάνει και ποιους επιδιώκει να αθωώσει. Να μας πει για ποιόν λόγο ορίζει η τροπολογία ότι όσοι έδωσαν αυτά τα δάνεια που αφορούν κόμματα, θυγατρικές τραπεζών, δημοτικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας”.

“Η τροπολογία δεν αφορά μόνον τα κόμματα”, παρενέβη αργότερα η Σοφία Βούλτεψη για λογαριασμό της ΝΔ. “Πλησιάζει η 21η Απριλίου και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε διαρκώς για τα κόμματα. Βεβαίως τα κόμματα πήραν δάνεια, αλλά τα δάνεια όλων των κομμάτων (και της αξιωματικής αντιπολίτευσης) εξυπηρετούνται - και δεν καταλαβαίνω τη δαιμονοποίηση. Πρόκειται ουσιαστικά για δαιμονοποίηση της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας”, παρατήρησε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος της ΝΔ.

Στη δική του παρέμβαση, ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δήλωσε πως το κόμμα του στηρίζει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης στο σύνολό του, υπερψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς οι εκπρόσωποι και εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν τοποθετήθηκαν καθόλου επί του συνόλου. “Μονάχα ο κ. Κακλαμάνης είπε όχι”, σημείωσε ο κ. Μαριάς.
“Με την αρχή της δεδηλωμένης, όποιος διαφωνεί το δηλώνει - και κατά τα άλλα τεκμαίρεται ότι υπάρχει συμφωνία”, απάντησε η Σοφία Βούλτεψη, και ο κ. Μαριάς ανταπάντησε: “Να βάλετε το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και ο καθένας να είναι υπεύθυνος για το τι ψηφίζει. Όποιος θέλει να ψηφίσει, ας είναι εδώ στις 2 η ώρα τη νύχτα”.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για “επικοινωνιακό σώου” και παρατήρησε προς τον ΣΥΡΙΖΑ πως “σήμερα δεν έχετε φέρει καν τους βουλευτές σας”. Στην παρατήρηση δε, του Δ. Παπαδημούλη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει με νέα, εμπρόθεσμη ρύθμιση, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τον προκάλεσε να το πράξει. “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Φέρτε το! Σας προκαλώ”. Ο ίδιος ο Απόστολος Κακλαμάνης εγκάλεσε με τη σειρά του την αντιπολίτευση για “έλλειψη υπευθυνότητας”, καθώς την ώρα που υπερψηφίστηκε η επίμαχη ρύθμιση δεν αντέδρασαν με ονομαστική ψηφοφορία. Ο ίδιος πρότεινε ως διέξοδο μια άλλου είδους τροπολογία μετά την δημοσίευση του νομοσχεδίου στο ΦΕΚ, που να ακυρώνει την πρώτη “από τη στιγμή που ίσχυσε”. Μια τέτοια ακριβώς (αλλά εκ των πραγμάτων εκπρόθεσμη) τροπολογία, κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι εξάλλου και η Χρυσή Αυγή. 

Πηγή:http://www.news.gr