26 Απρ 2013

Νέα γερμανική δημοσκόπηση δείχνει ότι η Μέρκελ δεν σχηματίζει κυβέρνηση

Σχεδόν πέντε μήνες πριν από τις γερμανικές εθνικές εκλογές, μία νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή δείχνει ότι o κεντροδεξιός συνασπισμός CDU/CSU-FDP της Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ δεν επιτυγχάνει την κοινοβουλευτική...
πλειοψηφία που θα του επιτρέψει την παραμονή του στη γερμανική κυβέρνηση.
Στην έρευνα του ινστιτούτου Mannheimer Forschungsgruppe Wahlen φαίνεται ότι το άθροισμα της υποστήριξης στο κεντροδεξιό CDU/CSU της Μέρκελ και στο φιλελεύθερο FDP δεν ξεπερνά το 44%, δηλαδή είναι δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη έρευνα.
Τα άλλα κόμματα που έχουν σήμερα εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, δηλ. το κεντροαριστερό SPD, οι οικολόγοι Πράσινοι και το μετα-κομμουνιστικό Αριστερό Κόμμα κερδίζουν ένα άθροισμα υποστήριξης που φτάνει το 48%, δηλαδή είναι αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Στην ερώτηση για το ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν οι εκλογές γίνονταν αυτήν την Κυριακή, το 40% απάντησε CDU/CSU, δηλαδή 2% χαμηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση. Το ποσοστό του FDP παρέμεινε στο 4% και άρα κάτω από το 5%, που είναι το όριο για την εισαγωγή στη γερμανική βουλή.
Το SPD κέρδισε μία ποσοστιαία μονάδα φτάνοντας το 28%, ενώ οι Πράσινοι παρέμειναν στο 14% και το Αριστερό Κόμμα στο 6%. Το νεοιδρυθέν ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD, που θέλει να φύγει η Γερμανία από τη νομισματική ένωση, κερδίζει προς το παρόν  το 3% των ψήφων, που είναι επίσης κάτω από το όριο του 5%.
Δεδομένου ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με το Αριστερό Κόμμα, με αυτά τα αποτελέσματα ο σχηματισμός κυβέρνησης θα μπορούσε να προκύψει μόνο από συνεργασία του CDU/CSU της Μέρκελ με το SPD, ή με τους Πράσινους.
Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF διεξήχθη σε σταθμισμένο δείγμα 1231 ατόμων από 23-25 Απριλίου.
Καθώς η έντονη φάση της προεκλογικής εκστρατείας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, υπάρχει η πιθανότητα για σημαντικές μετατοπίσεις των ψηφοφόρων μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν στις 22 Σεπτεμβρίου.