2 Απρ 2013

Αντισυνταγματική η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία

«Βόμβα» στα θεμέλια του Μνημονίου ΙΙ, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση στην οποία προσανατολίζεται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας ως αντισυνταγματική την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
Ύστερα από σειρά διασκέψεων κεκλεισμένων των...

θυρών, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με ισχυρή μάλιστα πλειοψηφία θεωρεί πως η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής –είτε εργοδοτών είτε εργαζομένων-σε διαιτησία που προβλέπει το μνημόνιο II (Ν. 4046/2012) παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, είναι η μοναδική διάταξη που χαρακτηρίζεται από τους συμβούλους Επικρατείας ως αντισυνταγματική από όλες τις διατάξεις του μνημονίου ΙΙ. Η διάταξη αυτή καταργεί το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).
Στη διαιτησία (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) μπορεί να προσφύγει είτε η πλευρά των εργαζομένων (συνδικαλιστικές οργανώσεις) είτε η πλευρά των εργοδοτών, αφού αποτύχουν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αρχίζουν, κατά κανόνα, μετά τη λήξη ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οι προσφεύγοντες (η συζήτηση έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη) ισχυρίζονταν πως η κατάργησή της παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος, τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την Ε.Σ.Δ.Α., καθώς επέρχεται η καταστροφή του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οδηγούνται οι εργαζόμενοι στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει, μεταξύ των άλλων, η Γ.Σ.Ε.Ε., η Ο.Τ.Ο.Ε., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.), Σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων (Γενικής Τραπέζης Ελλάδος, Τράπεζας Αττικής και στη Marfin-Εγνατία Τράπεζα), καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς οι δικαστές δεν θα ασχοληθούν με το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων (κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών) που προβλέπει η 6/2012 Π.Υ.Σ. λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, ούτε αναμένεται να υποβληθεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.

Πηγή:http://www.zougla.gr