10 Απρ 2013

Η Εθνική κρατικοποιείται

  Η Εθνική κρατικοποιείται – Είναι αδύνατο να συγκεντρώσει 750 εκατ λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης -2,8 δισ που δεν αντιμετωπίζεται -  Η διοίκηση της Εθνικής να κάνει την αυτοκριτική της για το παρελθόν και να διαχειριστεί την κρατικοποίηση  Είναι αδύνατο να συγκεντρώσει 750 εκατ λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης -2,8 δισ που δεν αντιμετωπίζεται - Η διοίκηση της Εθνικής να κάνει την αυτοκριτική της για το παρελθόν και να διαχειριστεί την κρατικοποίηση  

Η Εθνική τράπεζα κρατικοποιείται στο πέρας της ....


διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης δηλαδή τέλη Μαίου.
Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές καθώς εύκολα καλλιεργούνται προσδοκίες και φρούδες ελπίδες.
Το ΔΣ της Εθνικής που θα συνεδριάσει και σήμερα για να προχωρήσει την διαδικασία της αμκ και να προσδιορίσει τις γενικές συνελεύσεις με καταληκτική ημερομηνία 29 Απριλίου θα λάβει μια τυπική απόφαση που έχει προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.
Επίσης ουδέποτε ετέθη από την ΤτΕ περιορισμός στο να προστρέξει στους μετόχους της η Εθνική τράπεζα και κακώς αναφέρθηκε από τον Σύλλογο εργαζομένων της τράπεζας που επικαλέστηκε συνάντηση με τον CEO της Εθνικής Αλέξανδρο Τουρκολιά.
Η ΤτΕ δεν βάζει φραγμούς αντιθέτως επιδιώκει κάθε τράπεζα να καλύψει το 10% της αμκ και να παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική.
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Εθνική να μπορέσει να συγκεντρώσει τα 750 εκατ ευρώ που αναλογούν στο 10% της αμκ των 7,5 δις ευρώ σε σύνολο κεφαλαιακών απαιτήσεων 9,75 δις ευρώ.
Κάθε εν δυνάμει ιδιωτική τράπεζα αποτελεί θετική εξέλιξη για το σύστημα, όμως η περίπτωση της Εθνικής είναι η πλέον ιδιάζουσα και η πλέον δυσχερής.
Η Εθνική τράπεζα ξεκινάει από την πλέον αρνητική αφετηρία καθώς διαθέτει -2,8 δις ευρώ αρνητική καθαρή θέση.
Αρνητική καθαρή θέση τι σημαίνει ότι αν ερχόταν ένας επενδυτής και επένδυε 2,8 δις ευρώ στην Εθνική ποια θα ήταν η αξία της επένδυσης του; Μηδέν.
Τα αρνητικά κεφάλαια είναι αρνητικά κεφάλαια και αυτό δεν μεταβάλλεται.
Ως εκ τούτου αν δεχθούμε ότι τα cocos θα είναι περίπου 2,25 δις ευρώ και η αμκ 7,5 δις ευρώ αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα χρειάζεται 750 εκατ ευρώ να συγκεντρώσει μέσω των ιδιωτών μετόχων της για να μπορέσει να παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική.
Αυτό σημαίνει ότι για 3 χρόνια θα έχει μεν βασικό μέτοχο το ΤΧΣ γιατί το υπόλοιπο 90% της αμκ και του ομολογιακού περιέρχεται στο Ταμείο αλλά θα λειτουργεί η τράπεζα με ιδιωτικά κριτήρια και management.
Όμως στην περίπτωση της Εθνικής και αξιολογώντας την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη.
Τα ασφαλιστικά ταμεία δημοσίου δικαίου με ποσοστό 12,2% είναι σχεδόν χρεοκοπημένα και αδύνατο να συμμετάσχουν στην αμκ.
Τα ασφαλιστικά ταμεία ιδιωτικού δικαίου με 4,2% επίσης είναι αδύνατο να συμμετάσχουν στην αμκ.
Π.χ. το ΤΣΜΕΔΕ θα επιδιώξει να καλύψει την αμκ της Attica bank και δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για την αμκ της Εθνικής.
Το PSI+ έπληξε καίρια την οικονομική κατάσταση των ταμείων.
Οι ιδιώτες επενδυτές εσωτερικού που ελέγχουν το 49% και είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι και σε άλλες τράπεζες θα κληθούν ταυτόχρονα να καλύψουν 4 αυξήσεις κεφαλαίου συστημικών τραπεζών.
Η κατάληξη είναι προφανής οι ιδιώτες μέτοχοι σε σχεδόν καθολικό βαθμό δεν θα συμμετάσχουν.
Η Εκκλησία και οι Μητροπόλεις με 1,5% είναι σχεδόν χρεοκοπημένες καθώς έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες.
Οι ξένοι με ποσοστό 22% δεν θα συμμετάσχουν καθώς δεν έχει κανένα νόημα συμμετοχή σε αμκ με αρνητική καθαρή θέση -2,8 δισ ευρώ.
Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και αν βρίσκονταν θεωρητικά 750 εκατ ευρώ για το 10% θα πρέπει να απαντηθεί το εύλογο ερώτημα.
Τα 750 εκατ δεν θα αξίζουν 750 εκατ αλλά 470 εκατ καθώς πρέπει να αφαιρεθούν τα 280 εκατ που αναλογούν στο κλείσιμο της αρνητικής καθαρής θέσης.
Δηλαδή ποιος επενδυτής θα επενδύσει στην Εθνική γνωρίζοντας ότι τα 75 ευρώ θα έχουν αξία 47 ευρώ την ίδια στιγμή της επένδυσης;
Η αρνητική καθαρή θέση είναι ο καταλύτης της αποτυχίας της αμκ της Εθνικής τράπεζας.

Η αυτοκριτική της διοίκησης και η διαχείριση της κρατικοποίησης
Η διοίκηση Τουρκολιά – Χριστοδούλου πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους για την δυσμενή εξέλιξη του deal και τον τρόπο με τον οποίο το διαχειρίστηκαν.
Επειδή έχουμε αναφερθεί εκτενώς στους χειρισμούς θα εστιαστούμε μόνο στην επιπόλαιη διαχείριση της Fairfax που εμφανίστηκε ως στρατηγικός επενδυτής που θα κάλυπτε 1,5 δις ευρώ και που θα πετούσε στο καλάθι των αχρήστων τα 450 εκατ ευρώ λόγω της μεγάλης αρνητικής καθαρής θέσης του πρώην σχήματος Εθνικής – Eurobank.
Οι Καναδοί ήρθαν είδαν, απαίτησαν και απήλθαν.
Αν η Fairfax επένδυε 1,5 δις ευρώ στην Εθνική χωρίς να θέσει εξωπραγματικούς όρους η διοίκηση του καναδικού fund θα κατέληγαν κατηγορούμενοι από τους μετόχους τους για κακοδιαχείριση.
Ποιος επενδυτής ανά τον κόσμο πετάει κεφάλαια για να καλύπτει μαύρες τρύπες από τις αρνητικές καθαρές θέσεις;
Τόσο αυτονόητο.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας μπορεί να απολαμβάνει την στήριξη της κυβέρνησης αλλά δεν είναι βέβαιο ότι και η Τρόικα έχει την ίδια άποψη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τρόικα θα ζητήσει αντικατάσταση αλλά σίγουρα η Τρόικα θα ελέγχει πιο προσεκτικά πλέον τις κινήσεις Τουρκολιά και Χριστοδούλου.
Η διοίκηση της Εθνικής πρέπει να διαχειριστεί την κρατικοποίηση.
Να διαχειριστεί μια κατάσταση με βάση την οποία το ΤΧΣ θα προσδιορίζει τις πολιτικές αναδιάρθρωσης της Εθνικής και ίσως χρειαστεί να ληφθούν επώδυνες αποφάσεις που θα αφορούν θυγατρικές στο εξωτερικό και εργαζομένους μέσω μείωσης προσωπικού ή μείωσης απολαβών.

Πέτρος Λεωτσάκος 

Πηγή: bankingnews.gr