29 Απρ 2013

Θεσσαλονίκη: Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Φωτο από το AlterThess
Κατά της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το οποίο θα κληθούν οι κάτοικοι της πόλης να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι με την ιδιωτικοποίηση, τάχθηκε ομόφωνα το δημοτικό ....
συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας.


Το κάλεσμα για την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από το συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSτε το νερό». Η συγκέντρωση διοργανώθηκε με αφορμή τη λήξη της πρώτης φάσης που είχε δώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για το 51% της ΕΥΑΘ, από επενδυτές. 
Τελικά  ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΥΑΘ εκδήλωσαν τρία επενδυτικά σχήματα και μια Κίνηση που τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησής της. Πρόκειται για τη γαλλική Suez Environment, τη ΓΕΚ, τον Ιβάν Σαββίδη και την "Κίνηση 136", η οποία εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της, μέσω συνεταιρισμών σε επιπεδο γειτονιάς.  Εταιρείες όπως οι Veolia και Aqualia, που είχαν δηλώσει «παρούσες» σε κοινοπρακτικά σχήματα, στον προηγούμενο διαγωνισμό (2009), δεν εκδήλωσαν τελικά το ενδιαφέρον τους. 
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό. Παράλληλα, δημιουργήθηκε αλυσίδα πολιτών, που κρατούσαν πολύχρωμα πλακάτ με το σύνθημα «Σώστε το νερό», τα οποία στη συνέχεια ανέστρεψαν, αποκαλύπτοντας στο πίσω μέρος τους τη λέξη «Δημοψήφισμα». Επιπλέον μάζεψαν υπογραφές  για την απνευρωπαϊκή καμπάνια «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα». Επίσης αναρτήθηκε ένα μεγάλο πανό στο κτίριο, το οποίο ανέφερε «SOSτε το νερό. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Όχι στην πώληση της ΕΥΑΘ».
 
«Ενώ σε όλη της Ευρώπη οι εταιρείες ύδρευσης επιστρέφουν στο Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει κανονικά τον διαγωνισμό πώλησης της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης σα να μην γνωρίζει ότι το μοντέλο έχει αποτύχει εντελώς! Καλούμαστε λοιπόν εμείς να τους σταματήσουμε. ΟΛΟΙ μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. ΟΧΙ στη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου ύδρευσης. Το ΝΕΡΟ είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, δεν πωλείται!» αναφέρουν οι διοργανωτές, όπως σημειώνεται στο Alterthess.


Σημειώνεται πως εκπρόσωποι του συντονιστικού συμμετείχαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το οποίο θα κληθούν οι κάτοικοι της πόλης να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι με την ιδιωτικοποίηση.

Πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ήταν η διαχείριση του νερού να γίνεται από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης σημειώνοντας πως σε όλη την Ευρώπη εγκαταλείπεται πλέον η ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση του νερού.

Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ τάχθηκαν επίσης εκπρόσωποι των παρατάξεων, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι με το επιχείρημα ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό δημόσιου χαρακτήρα. Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος επιχειρηματολόγησε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και «δεν πωλείται, δεν μεταβιβάζεται».
 
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και μέλος του συντονιστικού «SOSτε το νερό», Γιώργος Αρχοντόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ πως το συντονιστικό θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ευελπιστώντας στα θετικά αποτελέσματα, που θα μπορούσε να έχει για τη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης η λαϊκή πίεση, από πλευράς των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν στο τέλος Ιουνίου, όταν πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ. Επίσης, άμεσα αναμένεται να βγουν και σποτάκια τής "SOSτε το νερό" κατά της ιδιωτικοποίησης.

Όπως σημειώνεται στο Alterthess απόφαση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και την επαναδημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ έχει πάρει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων όπως και οι Δήμοι Θέρμης και Πυλαίας- Χορτιάτη υπέρ του κινήματος ενάντια στην πώληση. Οι Δήμοι Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης έχουν πάρει απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης ενώ ο Δήμος Ωραιοκάστρου έχει πάρει ρητή απόφαση για την διενέργεια δημοψηφίσματος.
 

Τα τέσσερα σχήματα για την ΕΥΑΘ

 
  • Η γαλλική Suez Environment, από κοινού με την 'Ακτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ. Το ενδιαφέρον των Γάλλων δεν θεωρήθηκε έκπληξη, αφού η Suez, μέτοχος στην εταιρεία με ποσοστό 5%, είχε "κατέβει" και στον πρώτο διαγωνισμό, που τότε αφορούσε μειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ ΑΕ.
 
  • Η ΓΕΚ σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και με ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης. Βάσει των όρων του διαγωνισμού, τα επιχειρηματικά σχήματα, ή η εταιρείες που θα διεκδικήσουν το 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ πρέπει να διαθέτουν εμπειρία στον κλάδο της ύδρευσης σε πόλη τουλάχιστον 500.000 κατοίκων την τελευταία τριετία.
 
  • Ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει τη συνεργασία εταιρείας του κλάδου ύδρευσης, κενό για την κάλυψη του οποίου έχει ζητηθεί, βάσει των ίδιων στελεχών, δίμηνη παράταση.
 
  • Η Κίνηση 136, μια πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της, μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς. Η Κίνηση υποστηρίζει ότι αν η εκτιμώμενη αξία της ΕΥΑΘ διαιρεθεί με τον αριθμό των χρηστών, το αποτέλεσμα είναι το κόστος των 136 ευρώ/πολίτη για την εξαγορά.

Στην τρέχουσα πρώτη φάση του διαγωνισμού, θα εξεταστεί κατά πόσον οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τα απαιτούμενα τεχνικά και χρηματοοικονομικά κριτήρια, αλλά και θέματα νομικής φύσης. Όσοι κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, αποκτώντας πρόσβαση στα στοιχεία της ΕΥΑΘ, ώστε να ακολουθήσει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Πηγή: tvxs.gr