26 Απρ 2013

Ανακοινώθηκαν τα νέα μετρά λιτότητας στην Ισπανία

Τους νέους δημοσιονομικούς στόχους των επόμενων τριών ετών  ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση και οι οποίοι αποβλέπουν στη μερική χαλάρωση των μέτρων λιτότητας κι επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής....

κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του οικονομικού πλαισίου έως το 2016, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, απέκλεισε  το ενδεχόμενο της επιπλέον αύξησης των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, ανακοίνωσε όμως την διατήρηση έως το 2015 της έκτακτης αύξησης του πρώτου και ενημέρωσε για την επιβολή και νέων φόρων στους τομείς του περιβάλλοντος και των τραπεζών.
“Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τους σημαντικότερους φόρους: τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ”, διευκρίνισε η Σανταμαρία. 
Αντίθετα, η έκτακτη αύξηση του φόρου εισοδήματος, που αρχικά προβλεπόταν μόνον για τα έτη 2012 και 2013, θα διατηρηθεί και για το 2014, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Κριστόβαλ Μοντόρο.
“ Επίσης θα επιβληθεί φορολογία σε ορισμένες επιχειρήσεις στις οποίες θα πρέπει να καταργήσουμε κάποιες απαλλαγές” δήλωσε ο Μοντόρο, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός φόρου για το περιβάλλον αλλά και τα τραπεζικά ιδρύματα.
“Ήδη έχει δημιουργηθεί ένας φόρος για τις τράπεζες, του οποίου το ύψος απομένει να καθορισθεί και ο οποίος θα είναι μετριοπαθής, δήλωσε ο Μοντόρο, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αναμένει να εισπράξει “κάπου 250-300 εκατ. ευρώ”. 
Ικανοποίηση εξέφρασε για τους νέους δημοσιονομικούς στόχους της Μαδρίτης το ΔΝΤ. “Υποστηρίζω απόλυτα τους στόχους που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψει σε μία υγιή δημοσιονομική θέση, εγγυώμενη παράλληλα μία επιστροφή στην ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.