14 Μαΐ 2013

200% κερδος στις τραπεζικές μετοχές των τραπεζών που σώσαμε

Απογειώνονται οι τραπεζικές μετοχές, εισρέει χρήμα στο ΧΑ
Απογειώνονται οι τραπεζικές μετοχές, εισρέει χρήμα στο ΧΑ
Πρωτοφανείς ημερήσιες αποδόσεις προσφέρει η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς συνεχίζεται το ράλι των τραπεζικών μετοχών, με κινητήρια δύναμη τις τοποθετήσεις διεθνών επιθετικών funds και εγχώριων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Οι προσδοκίες αυξάνονται,, ενόψει αυξήσεων κεφαλαίου και ....
ανακεφαλαιοποιήσεων που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν με επιτυχία, αλλάζοντας άρδην τα οικονομικά δεδομένα και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Ανοδική δυναμική δίνει επίσης στο ΧΑ η βελτίωση του οικονομικού-επιχειρηματικού κλίματος, που συνδυάζεται με κινήσεις προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και μεθοδικές κυβερνητικές προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Τα ιλιγγιώδη βραχυχρόνια κέρδη λειτουργούν ως “κράχτης” για την προσέλκυση αποταμιευτικού χρήματος, που μπορεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση.
Αισιόδοξες εκτιμήσεις διατυπώνονται από χρηματιστηριακούς παράγοντες και αναλυτές, που επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες έχουν ήδη διασπάσει σημαντικές μακροχρόνιες αντιστάσεις και – τεχνικά – το πεδίο είναι ελεύθερο για να  συνεχισθεί το ράλι, με “εναλλαγές σκυτάλης” και με βραδύτερους ρυθμούς.
Η δυναμική της αγοράς και οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, αποτυπώνονται στην πορεία του τραπεζικού δείκτη, οποίος κερδίζει ήδη περίπου 200%(!) από τα χαμηλά της 8ης Απριλίου.
Οι μαζικές αγορές τραπεζικών μετοχών συνεχίσθηκαν σήμερα, εκτοξεύοντας από την αρχή της συνεδρίασης τον κλαδικό δείκτη στο +20% και εν συνεχεία μέχρι το +25,56%, για να κλείσε +20,72%.
Επικεφαλής της κούρσας τέθηκε η Alpha Bank, η οποία έκοψε το ‘δικαίωμα”  συμμετοχής στην ΑΜΚ και διαπραγματευόμενη χωρίς limit up, πήγε μέχρι +44,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο μετοχής στΟ ΧΑ.
Ο ρυθμός των συναλλαγών έπεσε στη συνέχεια, αλλά η προσφορά ήταν περιορισμένη σε σχέση με τη ζήτηση. Αυτό προκάλεσε περαιτέρω άνοδο των υπόλοιπων χαρτιών του κλάδου. Η Eurobank “κλείδωσε” στο +30% και έκλεισε τελικά +29%,  Πειραιώς και Alpha +27,5% +21%,  Εθνική +13,6% και  Αττικής +12,6%.
Ο Γενικός Δείκτης  ενισχύθηκε κατά 2,98%, τερματίζοντας  στις 1.065,22 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά έγραψε υψηλό +3,23% στις 1.067,78 μονάδες.
Κατά την άποψη τεχνικών αναλυτών η υπέρβαση των 1.060 μονάδων  είναι μια πολύ ενθαρρυντική ένδειξη, καθώς αποτελούσε πρϋπόθεση για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Η διάσπαση αυτής της περιοχής πρέπει όμως να επιβεβαιωθεί στις επόμενες δύο συνεδριάσεις – δηλαδή ο ΓΔ να μην κλείσει χαμηλότερα το επόμενο διήμερο.
Πηγή: papaioannou-giannis