16 Μαΐ 2013

Θα «μαγειρέψουν» το χρέος

Η Ελλάδα πετάει στα σκουπίδια την απόφαση του Eurogroup για περαιτέρω μείωση του χρέους
Θα «μαγειρέψουν» το χρέος
Επιδιώκoντας άμεσα αποτελέσματα σε επίπεδο αριθμοδεικτών η ελληνική κυβέρνηση διαμήνυσε ως είναι διατεθειμένη να δεχθεί απλά τη λογιστική μείωση του δημοσίου χρέους κατά €50 δισ., ήτοι 26% του ΑΕΠ, απεμπολίζοντας τη δέσμευση του Eurogroup και της τρόικας για νέα ουσιαστική μείωση του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά μόνο να τεθεί ....
ο τραπεζικός τομέας σε καθεστώς ανάλογο με αυτό της Ισπανίας, στο πλαίσιο της ισονομίας στην Ευρωζώνη. Με αυτό τον τρόο θα επιτευχθεί άμεση βελτίωση των αριθμοδεικτών καθώς τα 50 δισ. που έχουν διατεθεί μέσω του ΤΧΣ για τη στήριξη και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρεωθούν ξεχωριστά στις τράπεζες και δεν θα εγγραφούν στο Δημόσιο χρέος.
Ετσι η Ελλάδα θα επιτύχει ραγδαία αλλά εικονική βελτίωση του χρέους, καθώς θα παραμείνει εγγυήτρια των δανείων, ενώ το οικονομικό επιτελείο προσδοκά με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος, να επιστρέψει στις αγορές και να βελτιωθεί συνολικά η εικόνα του Δημοσίου.
Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί βρίσκουν απήχηση στις Βρυξέλελς αλλά συναντούν σθεναρές αντιστάσεις από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ καθώς πρόκειται για μια καθαρά λογιστική παρέμβαση που αντιστοιχεί σε debt swap. Παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα υποστηρίζουν ότι αν δεν υπάρξει κούρεμα του επίσημου τομέα (OSI) τότε δεν θα υπάρξει ουσιαστική λάφρυνση του χρέους και η χώρα θα συνεχίσει όπως ακριβώς ήταν το 2009, αντιμετωπίζοντας σε καθημερινή βάση πιέσεις και προκαλώντας ανασφάλεια.
Τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρικη Τράπεζα όσο και από το ΔΝΤ το σχέδιο ατό είχε προταθεί εξ αρχής και μετ επιτάσεως. ιδιαίτερα μετά τη χρησιμοποιηση του μοντέλου από την Ισπανία. Πηγές από την ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι μια τέτοια λύση σε αυτή τη φάση θα έστελνε λάθος μηνύματα στις αγορές.
Αυτή η εξέλιξη θα αύξανε δραματικά την πίεση στις τράπεζες επιδεινώνοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, από το βήμα της Βουλής, που δήλωσε πως δεν γνωρίζει ακόμα εάν είναι εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά είναι επιθυμητό από την πλευρά της Ελλάδας.
Αύριο, Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) θα εκταμιεύσει το ποσό προς την Ελλάδα το ποσό των 4,2 δισ ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μαίου, συνολικού ύψους 5,6 δισ ευρώ. Το ποσό που δεν καλύπτεται από την δόση, θα καλυφθεί από τα διαθέσιμα του Δημοσίου, που σύμφωνα με πληροφορίες επαρκούν.
Πηγή: sofokleousin.gr