10 Μαΐ 2013

Μαύρο ιστορικό ρεκόρ σήμερα για το περιβάλλον

Και ως αποφράδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάλλιστα η σημερινή μέρα για όλον τον πλανήτη, καθώς για πρώτη φορά, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έσπασαν το φράγμα του 400 προς 1.000.000, (400ppm), ένα ποσοστό που δείχνει απογοητευτικό για την πορεία που έχει πάρει η...
μόλυνση του περιβάλλοντος, με την αντιστροφή της πορείας αυτής να δείχνει κάτι εξαιρετικά δύσκολο.
Η καταγραφή έγινε σήμερα στη Χαβάη και από από επίσημο αμερικανικό σταθμό μετρήσεων διοξειδίου του άνθρακα. Ο συγκεκριμένος σταθμός μέτρησης βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο Mauna Loa και συγκεντρώνει πληροφορίες από το 1958.

Ο σταθμός, που βρίσκεται στο Mauna Loa ηφαίστειο, τροφοδοτεί τους αριθμούς της σε μια συνεχή καταγραφή της συγκέντρωσης του αερίου που εκτείνεται πίσω στο 1958.


Ο αμερικανικός σταθμός μετρήσεων διοξειδίου του άνθρακα, στις παρυφές του Mauna Loa στη Χαβάη.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η τελευταία φορά που υπολογίζεται πως είχε υπήρχε τόσο μεγάλη περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ήταν πριν 3-5 εκατομμύρια χρόνια !

Υπενθυμίζεται πως ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για το μαύρο αυτό ρεκόρ δεν είναι άλλος από την υπερθέρμανση του πλανήτη, κάτι που όμως έχει ως αίτιο την ανθρώπινη δραστηριότητα και κυρίως την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Πηγή:http://www.zougla.gr