21 Μαΐ 2013

Προτάσεις Τσίπρα για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων

Προτάσεις για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων κυρίως μέσω ειδικών φόρων παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συγκέντρωση συνταξιούχων στην οποία παραβρέθηκε τη Δευτέρα, όπου τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ....
πανελλαδικού δικτύου αλληλεγγύης των συνταξιούχων. Από εκεί εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις που τις χαρακτήρισε “πρόγραμμα της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου”.
  “Μας λένε ανερυθρίαστα ότι βγαίνουμε από την κρίση την ώρα που όλη η Ευρώπη μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην κρίση. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι αλλάζει το κλίμα γιατί ξεκινάνε το πρόγραμμα της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου που ονομάζουν πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων”, είπε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “από τα 7 δισ. της τελευταίας δόσης, τα 6 δισ. πήγαν στους δανειστές”.
Μιλώντας ειδικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, εξέφρασε την συμπαράστασή του για τις δυσκολίες που περνούν και τόνισε “πως είναι η ώρα να στήσουμε ένα δίκτυο, ένα πυλώνα αλληλεγγύης και δράσης στο χώρο των συνταξιούχων” γιατί “είναι αδιανόητη η συμπεριφορά των κυβερνώντων απέναντι στους συνταξιούχους”.
Έκανε λόγο για διαχρονική λεηλασία στα ασφαλιστικά ταμεία και τόνισε ότι παράλληλα με το φρένο στις μειώσεις των συντάξεων και τη σταδιακή αποκατάσταση τους πρέπει να θεσμοθετηθούν νέοι δημόσιοι πόροι για την κοινωνική ασφάλιση, οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.
Επίσης τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της λίστας των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του και της ακύρωσης των πρόσφατων μειώσεων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Παράλληλα, ο επιεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για “κοινωνική ρήτρα” στα δημόσια έργα, προτείνοντας ποσοστό επί της αξίας του αναλαμβανόμενου έργου με το οποίο θα επιβαρύνεται ο εργολήπτης σε κάθε περίπτωση συμβάσεων παραχώρησης δημοσίων έργων και συμβάσεων κρατικών προμηθειών.
Επίσης μίλησε για “κοινωνική ρήτρα επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας”, προτείνοντας να διατίθεται ένα ποσοστό υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης των εκάστοτε αναπροσαρμογών της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και εκτάσεων γης του δημοσίου.
Στη σύνεχεια πρότεινε εισφορά επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω των πάσης φύσεως -δημοσίων, ιδιωτικών ή συνεταιριστικών- πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και εισφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τα οποία όπως είπε θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ακόμα πρότεινε:
-Ειδικό φόρο υπέρ του ασφαλιστικού αποθεματικού στις δαπάνες συμμετοχής σε τυχερά παιγνίδια, λαχεία, λόττο, ΠΡΟΠΟ, καζίνο, στην ίδια επίσης λογική μετακίνησης από το εισόδημα στις δαπάνες.
- Πρόσθετο φόρο που θα επιβαρύνει με το ίδιο ποσοστό και τις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα φορολογηθούν με βάση όχι τον τζίρο αλλά τα κέρδη τους , με μεγαλύτερο, βέβαια, συντελεστή.
-Έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων περιλαμβανομένων και των Τραπεζών.
- Τμήμα των εσόδων του δημοσίου από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. 
Πηγή: enet.gr