10 Μαΐ 2013

Βενιζέλος: Όποιος νομίζει ότι θίγεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη

Στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, δηλώνοντας ότι κατανοεί την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου για «αδιασταύρωτα και ανακριβή» δημοσιεύματα αλλά δεν ....
κατανοεί τις αναφορές του στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα κάλεσε κάθε δημόσιο πρόσωπο που νομίζει ότι θίγεται, μεταξύ των οποίων και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων δεν είναι θέμα "μαύρης τρύπας" για κάποια ταξίδια ή εκδηλώσεις» και πως «έχει εντοπιστεί για κάποια κονδύλια η ανάγκη συμπλήρωσης των παραστατικών». Υποστήριξε δε ότι το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι αυτό, αλλά ούτε και μιας αναδρομικής απόδοσης ευθυνών, καθώς, όπως είπε, «μέσα στην κάθε συγκυρία το κάθε κόμμα εκτιμά ποια δαπάνη εξυπηρετεί καλύτερα το σκοπό του».

Κάνοντας έναν μίνι υπολογισμό των οικονομικών του κόμματος υπογράμμισε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι πως τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε σταθερά ελλειμματική ετήσια διαχείριση, με υπέρβαση κατά 30% των διασφαλισμένων ετησίων εσόδων του, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο το χρέος να αυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ. Επίσης δήλωσε ότι η κρατική επιχορήγηση για το ΠΑΣΟΚ είναι εκχωρημένη για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η κατάστασή του είχε τα εξής χαρακτηριστικά:

1) οι εργαζόμενοι ήταν επί μήνες απλήρωτοι και

2) τα μισθώματα της Ιπποκράτους, της Χ. Τρικούπη και των Οργανώσεων δεν είχαν καταβληθεί για πολύ καιρό.

Είπε δε ότι κατά την εκλογή του ανέλαβε ρητή δέσμευση να υπάρξει έλεγχος των οικονομικών και να περάσει το ΠΑΣΟΚ σε άλλο μοντέλο διαχείρισης και πως ως προς αυτό ζήτησε οικειοθελώς έλεγχο από τις έξι μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες, διευκρινίζοντας ότι γίνεται από κοινού έλεγχος και όχι έξι ξεχωριστοί.

Ανέφερε ότι οι δαπάνες του ΠΑΣΟΚ για τις δίδυμες εκλογές του περασμένου χρόνου μειώθηκαν κατά 80% έναντι των δαπανών προηγούμενων αναμετρήσεων, ενώ οι δαπάνες για μετακίνηση ετεροδημοτών μειώθηκαν κατά 95%.

Οι πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος ήταν να καταβληθούν οι αποδοχές των εργαζομένων έως τον Ιανουάριο του 2013, η εκ περιτροπής απασχόληση και η παροχή κινήτρων για εθελούσια έξοδο. Επίσης έγινε επαναδιαπραγμάτευση και μείωση κατά 50% των μισθωμάτων της Ιπποκράτους και της Χ. Τρικούπη.

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η έκθεση των ελεγκτικών εταιρειών θα έρθει σε δύο σκέλη, ένα απολογιστικό και ένα προγραμματικό, και η οποία θα τεθεί υπόψη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Επίσης το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση για τα οικονομικά των κομμάτων, την οποία θα προετοιμάσουν οι Παναγιώτης Αλαμάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Ρέππας, Μιλτιάδης Παπαϊωάνου και Γιάννης Ιωαννίδης.

Πηγή: topontiki.gr