22 Μαΐ 2013

Στο τραπέζι λύση με ΔΕΠΑ στη Gazprom και ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα καμφθούν οι αντιδράσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ και η συμφωνία θα εξασφαλίσει το πράσινο φως της Επ. Ανταγωνισμού  

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Το ενδιαφέρον της Gazprom για την απόκτηση της ΔΕΠΑ ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του διευθύνοντος συμβούλου της ρωσικής ....
εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Σημειώνεται ότι επρόκειτο για την τρίτη επίσκεψη ανώτερων αξιωματούχων της Gazprom στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες, ενώ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου,  ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
“Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας”, αναφέρει η ανακοίνωση της Gazprom.
Η Gazprom συζητά πλέον απευθείας με το ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ, με τις έως τώρα δυσκολίες να ξεπερνιούνται. Η εταιρεία πρόκειται να καταθέσει δεσμευτική προσφορά έως τις 29 Μαΐου, όταν και λήγει η σχετική προθεσμία. Πέρυσι, η Gazprom είχε καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά ύψους 900 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται, προκειμένου να βελτιωθούν οι πιθανότητες θετικής έκβασης μιας συμφωνίας με την Gazprom για τη ΔΕΠΑ, είναι να αποσυρθεί ο ρωσικός κολοσσός από τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ, της θυγατρικής της ΔΕΠΑ που ελέγχει τους αγωγούς.
Σημειώνεται ότι για τον ΔΕΣΦΑ έχουν ενδιαφερθεί τόσο η -επίσης ρωσική- Sintez, όσο και η Socar του Αζερμπαϊτζάν.
Η παρουσία της Socar στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ διευκολύνει την κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να μην καταλήξει ο όμιλος ΔΕΠΑ στο σύνολο του σε ρωσικά χέρια.
Στην κυβέρνηση, εξάλλου, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξουν ευρωπαϊκά προσχώματα στη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι ανάλογες συμφωνίες έχουν υπάρξει και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου διακινούνται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αερίου από ό,τι στην Ελλάδα.
Το θέμα, πάντως, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί στο περιθώριο της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την ενέργεια.

Πηγή: newmoney.gr