19 Μαΐ 2013

«H κυβέρνηση αποφάσισε να μας τελειώσει»

Σε ομοβροντία πυρών εναντίον της κυβέρνησης και ιδιαίτερα εναντίον του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, καθώς και του υπουργείου Ανάπτυξης, προχώρησαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν πριν λίγο, στο πλαίσιο του 2ου προσυνεδρίου της...
ΕΣΕΕ που διεξάγεται στη Λάρισα, οι συμμετέχοντες πρόεδροι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ κκ. Κορκίδης και Καββαθάς αντίστοιχα, πλαισιωμένοι από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Ν. Τζίκα, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Σ. Γιαννακόπουλο και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γ. Τσαπλέ.
Β. Κορκίδης: 4.000.000 έμποροι πλέον χρωστάνε στο κράτος!
«Από 600.000 οφειλέτες προς το ελληνικό δημόσιο πριν τρία περίπου χρόνια, σήμερα το νούμερο αυτό ανέρχεται σε 4.000.000. Που θα πάει αυτό το πράγμα; Οι αυτοκτονίες εμπόρων έχουν γίνει καθημερινό θέμα. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ούτε χάρες από εφόρους και διοικητές ταμείων. Ζητάμε εδώ και καιρό να μπαίνουμε αυτόματα στις ρυθμίσεις που τρέχουν, έτσι ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε τις ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες. Δυστυχώς η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας, λόγω μνημονίου, και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει μόνη της τις απαραίτητες αποφάσεις».
Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης απάντησε σε ερώτηση του larissanet.gr για το θέμα του «Τειρεσία» και στο «γιατί κατά τη γνώμη του η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε ένα τόσο μείζον, για την αγορά, ζήτημα», αποκαλύπτοντας παράλληλα πως στόχος της διοίκησης της ΕΣΕΕ είναι να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα συνολικά μέσω της πρότασής τους για «δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων, μια τράπεζα που θα στηρίζετε στα πρότυπα των Συνεταιριστικών Τραπεζών».
Επίθεση στον Στουρνάρα
«Οι μικρομεσαίοι εργοδότες, οι άνθρωποι δηλαδή που αποτελούν το 98% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δεν θα πέσουν στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, ένας άνθρωπος που δεν έχει κόψει ποτέ στη ζωή του μια επιταγή για να νιώσει το συναίσθημα της πληρωμής της στο τέλος του μήνα, μας κατηγορεί για φοροδιαφυγή. Η προσπάθειά του να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού θα πέσουν στο κενό», τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Κορκίδης, ενώ δεν δίστασε να κάνει και την αυτοκριτική του:
«Στις καλές μέρες αντί να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή και να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα, εμείς προτιμήσαμε τις εισαγωγές. Αυτό είναι πλέον κάτι που θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας. Οφείλουμε να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα, να ενημερώσουμε τους Έλληνες πολίτες για τα οφέλη μιας τέτοιας πολιτικής και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Γαλλία για παράδειγμα, με στόχο να μετατρέψουμε τις μικροεισαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις σε μικροεξαγωγικές. Οφείλουμε ως χώρα να σχεδιάσουμε μια στρατηγική η οποία θα ακολουθεί τον τουρίστα πίσω στη χώρα του για 12 μήνες, παρέχοντάς του τα προϊόντα που αυτός δοκιμάζει ερχόμενος στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «οι έμποροι ζούμε στον πραγματικό χρόνο και όχι στον πολιτικό. Έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ένα ιδιότυπο ISO αντοχής και επιβίωσης. Η κρίση μας έκανε σοφότερους. Αξίζουμε μεγαλύτερης προσοχής».
Γ. Καββαθάς: 429.000 οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο!
«Η κρίση πλέον στη χώρα μας είναι κρίση ανθρωπιστική. 429.000 οικογένειες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο», τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς προχωρώντας σε ολομέτωπη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τελειώσει με τους μικρούς, στοχοποιώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πολιτικοί οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ ενοίκια ή εργαζομένους, που δεν έχουν κόψει ποτέ τους επιταγή, δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή σύμβουλοι του υπουργού Ανάπτυξης να είναι στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων».
Ν. Τζίκας: «Ετοιμάζουν στρατόπεδα για να φυλακίσουν τους εμπόρους»
Το συνέδριο της ΕΣΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Φθινόπωρο θα αποτελέσει αφετηρία για μεγαλύτερες διεκδικήσεις, αφού όμως προηγουμένως προβούμε στην απαραίτητη αυτοκριτική» τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Ν. Τζίκας, ο οποίος συμπλήρωσε πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα στηρίξουν την μελλοντική ανάπτυξη της χώρας», ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «εχθρικό υπουργείο» , «νέα βάρβαρα μέτρα» και «προετοιμασίες στρατοπέδων με σκοπό να φυλακιστούν οι έμποροι».
Σ. Γιαννακόπουλος: Στήριξη των ελληνικών προϊόντων
«Το 2013 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για την επιχειρηματικότητα» προέβλεψε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σωτ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «τάση εξολόθρευσης των επιχειρήσεων». Ο κ. Γιαννακόπουλος στην εισήγησή του τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί το επειχειρείν και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει με στόχο την κατανάλωση ελληνικών προϊόντως, ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης κουλτούρας η οποία θα πρέπει αν ξεκινήσει από το υπουργείο Παιδεία και τα ελληνικά σχολεία.
Γ. Τσαπλές: Θέλουν λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις
«Το μοντέλο ανάπτυξης μέσω του κράτους έχει πεθάνει. Μένει αν αποδείξουμε ως χώρα αν επιθυμούμε την ποιοτική αύξηση του ΑΕΠ μας» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Τσαπλές, ο οποίος έκανε λόγο για «προσπάθεια συγκέντρωσης της επιχειρηματικότητας σε λίγα χέρια», ζητώντας «ισχυρές συνδικαλιστικές ηγεσίες».
 Του Λευτέρη Παπαστεργίου/larissanet.gr