Δεν είναι βιώσιμο το χρέος, επισημαίνει ο οίκος. Πρέπει να γίνει νέο κούρεμα
χαρακτηρίζει μη βιώσιμο και προβλέπει νέο κούρεμα, αυτή τη φορά του επίσημου τομέα. Σύμφωνα τα στοιχεία του οίκου το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται στο 176,5% του ΑΕΠ, ενώ η λογιστική διαγραφή των €50 δισ. δεν αλλάζει τη δυναμική και την πραγματικότητα. Οι εξλίξεις αποτελούν εμπόδιο στην προσπαθεια της κυβέρνησης για βελτίωση του κλίματος και προσέλκυση επενδύσεων, ενώ παράλληλα θέτουν υπό αμφισβήτηση την ορθότητα των πολιτικών χειρισμών.
Η νέα τοποθέτηση της Moody’s, λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch αποκαλύπτει παρασκηνιακές τιτανομαχίες για το χειρισμό της κρίσης και τις προοπτικές των χωρών. Η Fitch που αναβάθμισε την Ελλάδα επισημαίνει στην έκθεσή της ότι το χρέος είναι ανεξέλεγκτο και μη βιώσιμο σε αυτά τα επίπεαδα, αλλά δεν προβάλει αυτό το θέμα.
Η Moody’s αναφέρεται στην ύπαρξη υπολογίσιμου πολιτικού ρίσκου στη χώρα και ασταθείς προοπτικές, συνδυασμός που υποσκάπτει τις αναπτυξιακές προσδοκίες και καλλιεργεί περιβάλλον ανασφάλειας.
Ο οίκος φαίνεται να εκφράζει αντιρρίσεις και προβληματισμό για την υιοθέτηση –όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα- στρατηγικής για εξαίρεση των 50 δισ. που διατέθηκαν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις από το χρέος, αντί νέας μείωσης με κούρεμα του επίσημου τομέα.
Σε αυτή τη βάση εδράζεται και το σκεπτικό της έκθεσης της Moody’s η οποία επισημαίνει ότι χρέος της Ελλάδας δεν είναι ακόμα βιώσιμο και κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί νέο κούρεμα, εννοώντας το OSI.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Moody’s το χρέος της γενικής κυβέρνησης υπολογίζεται στο 176,5% του ΑΕΠ το 2013, συνεπώς ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι παραμένει μη βιώσιμο.
«Δεδομένου ότι το 80% του ελληνικού χρέους οφείλεται στον επίσημο τομέα (πρόκειται κυρίως για ομόλογα που κατέχουν το EFSF, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ), αναμένουμε ότι θα είναι απαραίτητη η βοήθεια του επίσημου τομέα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να μειωθούν τα ονομαστικά επίπεδα του χρέους», αναφέρει, προσθέτοντας: «Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα».
«Η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον Moody’s με C από το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους που κατά τη γνώμη μας παραμένει μη βιώσιμο ιδίως στο πλαίσιο μιας προοπτικής για χαμηλή ανάπτυξη. Αυτός ο κίνδυνος επιτείνεται από την ακραία κοινωνική και πολιτική αστάθεια που υπάρχει στην Ελλάδα με δεδομένη την εκτεταμένη αναδιάρθρωση της οικονομίας για την προώθηση της ανάπτυξης», υπογραμμίζει σε ερώτηση του real.gr.
Ωστόσο, ο Moody’s δεν παίρνει θέση σχετικά με το χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Moody’s γνωμοδοτεί αποκλειστικά για την βούληση και την ικανότητα μίας κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της».
Πηγή: sofokleousin.gr