14 Ιουν 2013

Ομολογία Παπανδρέου: Σε 10 λεπτά συμφωνήθηκε το Μνημόνιο

Στη μοιραία Σύνοδο Κορυφής πριν η Ελλάδα μπει στο μνημόνιο, αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του TED στο Εδιμβούργο. Μεταξύ άλλων ενημέρωσε ότι οι κρίσιμες αποφάσεις πάρθηκαν εκείνο το βράδυ σε ....
διάστημα 10 λεπτών. Ο λόγος; Σε δέκα λεπτά άνοιγαν οι αγορές στην οικονομία και «κινδύνευε με πανωλεθρία η παγκόσμια οικονομία».

"Απρίλιος 2010, μια Κυριακή βράδυ, βρίσκομαι σε συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Είχα μόλις εκλεγεί Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είχα όμως το θλιβερό προνόμιο να ανακαλύψω πως το έλλειμμα της χώρας μου δεν ήταν 6% του ΑΕΠ, όπως επίσημα είχε δηλωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές  αλλά πολύ μεγαλύτερο, έφτασε το 15,6%" ανέφερε κατά την ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Χρόνος δεν μας δόθηκε. Φανταστείτε τους εαυτούς σας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή, η ένταση στα ύψη. Είναι πλέον 2 παρά 10 τα ξημερώματα. Ένας πρωθυπουργός φωνάζει: - Γρήγορα, έχουμε μόνο 10 λεπτά. Τον ερωτώ: - Γιατί; Έχουμε σοβαρές αποφάσεις να λάβουμε, χρειαζόμαστε χρόνο».



«Ένας άλλος Πρωθυπουργός παρεμβαίνει και λέει: - Χρειαζόμαστε μία συμφωνία τώρα. Σε 10 λεπτά ανοίγουν οι αγορές στην Ιαπωνία και θα έχουμε πανωλεθρία στην παγκόσμια οικονομία».

«Σε αυτά τα 10 λεπτά λοιπόν, γρήγορα, ήρθαμε σε συμφωνία. Δεν ήταν οι στρατιωτικοί αλλά οι «αγορές» που κρατούσαν το όπλο στα κεφάλια όλων μας» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν «οι πιο δύσκολες και επίπονες αποφάσεις της ζωής μου, οδυνηρές για μένα, περισσότερο, όμως, για τους συμπατριώτες μου».

«Ακολούθησε η επιβολή περικοπών και βαριάς λιτότητας, σε πολλές περιπτώσεις σε αυτούς που δεν έφταιγαν για την κρίση. Με τις θυσίες αυτές η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και την έξοδο από το Ευρώ. Η Ευρωζώνη απέφυγε μια κατάρρευση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του και στην απόφαση που πήρε να ζητήσει να γίνει δημοψήφισμα, απόφαση που πυροδότησε τις μετέπειτα εξελίξεις. «Δεν είναι παράξενο πως πολλοί πολιτικοί ηγέτες – και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου – έχασαν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους. Για το λόγο αυτό ακριβώς ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ώστε οι Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν για τους όρους του πακέτου διάσωσης» υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι «πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες τότε αντέδρασαν έντονα». «Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, οι αγορές θα τρελαθούν» υποστήριξαν. «Πριν ξανακερδίσουμε τη εμπιστοσύνη των αγορών, πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών» ήταν η απάντησή μου, τονίζει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να «δοκιμάσουμε κάτι άλλο». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «να βάλουμε περισσότερη δημοκρατία στην εξίσωση που πρέπει να λύσουμε».

«Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη "σοφία των πολλών". Η Δημοκρατία δεν μπορούσε να λειτουργήσει αν οι πολίτες δεν συμμετείχαν, αν δεν αναλάμβαναν δημόσιες ευθύνες στην καθημερινή άσκηση πολιτικής. Απλοί πολίτες, επιλεγμένοι με κλήρωση, απάρτιζαν δημόσιες επιτροπές που βοηθούσαν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων καθημερινά» σημείωσε και συνέχισε: «πάνω από την Κυβέρνηση και πάνω από τις αγορές ήταν η διακυβέρνηση των πολιτών. Σήμερα έχει παγκοσμιοποιηθεί η Οικονομία αλλά όχι και η Δημοκρατία και οι θεσμοί της».

«Να σχεδιάσουμε μια Ευρωπαϊκή Αγορά, όχι μόνο για αγαθά και υπηρεσίες αλλά και για τους πολίτες. Να μάθουμε από την ανταλλαγή ιδεών, καινοτομίας, διαπολιτισμικής τέχνης, συμμετοχής (online και offline) και δημιουργικών λύσεων. Ας οραματιστούμε τους πολίτες της Ευρώπης να ψηφίζουν απευθείας τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτροπές πολιτών, διαλεγμένους από κλήρωση να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, έστω και πολύπλοκων. Πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα που οι πολίτες να ψηφίζουν ως νομοθέτες μελλοντικών συνθηκών. Ας ενδυναμώσουμε τους ανέργους με υποτροφίες και κουπόνια για να σπουδάσουν ή και να μετεκπαιδευτούν, όπου αυτοί θέλουν στην Ευρώπη. Να μια ιδέα: Γιατί να μην έχουμε τους πρώτους Ευρωπαίους πολίτες με το να δώσουμε στους μετανάστες Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και όχι Ελληνική, ή Γερμανική ή Γαλλική;» πρότεινε μεταξύ άλλων.
 
«Θερμή» υποδοχή
 

Αγανακτισμένοι διαδηλωτές υποδέχτηκαν τον Γιώργο Παπανδρέου στο Εδιμβούργο την Τρίτη.



Με πανό και  φωτογραφίες που έγραφαν: «Παπανδρέου, ερχόμαστε. Είσαι διάδοχος της Θάτσερ, κάθαρμα» και «Γιώργος Παπανδρέου, πως να καταστρέψετε μια χώρα σε δυο χρόνια» οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Πηγή: tvxs.gr