14 Ιουν 2013

Reuters: Δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2014 η Ελλάδα – Στο 15% οδεύει η απόδοση του 10ετούς

Το ξεπούλημα των ελληνικών 10ετών ομολόγων αυτή την εβδομάδα σπρώχνει τις αποδόσεις σε επίπεδα που μαρτυρούν ότι η Αθήνα θα δυσκολευτεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2014, όπως σχεδίαζε, γράφει το Reuters.
Το κόστος δανεισμού των ελληνικών ....
ομολόγων σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στις αγορές της Ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα, έπειτα από την αποτυχία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και την υποβάθμιση του ΧΑ στην κατηγορία των αναδυόμενων από τον οίκο MSCI.
Έτσι, το κόστος δανεισμού επέστρεψε πάνω από το 10%, στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο, με κάποιους αναλυτές να πιστεύουν ότι μπορεί να φτάσει στο 15% βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η εποχή της άπλετης ρευστότητας (λόγω των προγραμμάτων τυπώματος χρήματος των κεντρικών τραπεζών), που ευνόησε τα ελληνικά ομόλογα, πλησιάζει στο τέλος της.
Με την αύξηση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων, αυτή διαμορφώνεται πλέον τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τα επίπεδα της αντίστοιχης απόδοσης της 30ετίας. Η εκ νέου αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων μαρτυρά τις ανησυχίες των επενδυτών για μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
“Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόσφατο ελληνικό ράλι ήταν απλά αποτέλεσμα της ρευστότητας, με τον κόσμο να παίζει το carry trade σε αυτή την αγορά, αντί να αγοράζει την Ελλάδα για τα θεμελιώδη της”, εξηγεί ο Alessandro Tentori, στρατηγικός αναλυτής της ING. Σημειώνεται ότι στο carry trade, οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα με χαμηλά επιτόκια, προκειμένου να αγοράσουν επενδύσεις που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.
“Μπορούμε να δούμε μια νέα διεύρυνση και να επιστρέψουμε στην απόδοση του 10ετούς στο 15%, κάτι που σημαίνει ότι η αγορά θα είναι κλειστή για αυτούς για τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια”, λέει στο Reuters o Tentori.
Με δεδομένη τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις αποκρατικοποιήσεις, ο στόχος της επιστροφής στις αγορές ομολόγων το 2014 είναι άπιαστος, λένε αναλυτές.
“Η Ελλάδα ήταν τυχερή γιατί κεφαλαιοποίησε το θετικό κλίμα στην Ευρώπη. Εάν αυτό τελειώσει, το αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα είναι πολλαπλασιαστικό”, λέει ο Αθανάσιος Λαδόπουλος, partner και senior διαχειριστής κεφαλαίων της Swiss Investment Managers.

Πηγή: newmoney.gr