Τα τελευταία 24ωρα στην άλλη... γωνιά της επικαιρότητας, μακριά από τον περίβολο της ΕΡΤ, μπορεί να παρατηρήσει κανείς τα spreads των ελληνικών ομολόγων που είχαν βρεθεί σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα πριν από ....
μερικές εβδομάδες, να ξαναβρίσκουν την δυναμική της αμφιβολίας για το ελληνικό story.
Μερικές ώρες μακριά από την στιγμή αναγγελίας του κλεισίματος της ΕΡΤ τα ελληνικά ομόλογα κατέγραφαν την επαναφορά των spreads σε επίπεδα περίπου 100 μονάδες βάσης ψηλότερα, δηλαδή μια ολόκληρη μονάδα πάνω από το σημείο που βρίσκονταν δέκα ημέρες ενωρίτερα, στα 850 μονάδες βάσης.
Τι έχει συμβεί; Εξαντλήθηκε η δυναμική του ελληνικού success story; Και ναι και όχι... Σχόλια στον διεθνή οικονομικό τύπο αναφέρονται στην κατάσταση που έχει αρχίσει να καταγράφεται στην Ελλάδα με κύριο σημείο της αφενός την διάψευση των προσδοκιών στις αποκρατικοποιήσεις με την υπόθεση της ΔΕΠΑ και την Gazprom και αφετέρου την κοινωνική αναταραχή που έχει τροφοδοτηθεί με τον “ξαφνικό θάνατο” της πλεονασματικής (!) από πλευράς ισολογισμού ΕΡΤ.
Τα εύστοχα σχόλια στον διεθνή οικονομικό τύπο επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ άνοιξε με την πρόσφατη Έκθεσή του στην Ελλάδα τον χορό της συζήτησης για την αναξιοπιστία της εκτίμησης ως προς την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και αυτό βρίσκεται στην καρδιά της αξιοπιστίας του μνημονίου.
Με άλλα λόγια αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο με το μνημόνιο τότε το μνημόνιο είναι λάθος. Αυτή είναι η απλή αλήθεια που έχει ξαναβάλει στο τραπέζι το ΔΝΤ.
Ο λόγος που το έχει θέσει λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής έχει να κάνει με τις πιέσεις που ασκούνται για "προσαρμογή" της ευρωπαϊκής πολιτικής στην κατεύθυνση που συνιστά το ΔΝΤ.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προϋποθέτει κατά το ΔΝΤ νέο "κούρεμα" που αυτή την φορά θα πρέπει να αφορά στα διακρατικά δάνεια και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Αυτό όμως ισοδυναμεί με μία πράξη αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους γεγονός που η Γερμανία αρνείται με απόλυτο τρόπο...
Και όσο η Γερμανία το αρνείται είναι απολύτως αναμενόμενο οι αγορές να υπαναχωρούν από την αρχική τους εκτίμηση για την αξιοπιστία και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους... Μέχρι που είτε η Σύνοδος Κορυφής να δώσει μία αξιόπιστη απάντηση στην απαίτηση των αγορών είτε η ΕΚΤ να αποφασίσει να δείξει στις αγορές πως εννοούσε ο κ. Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για το ευρώ.
Τότε είχε αρχίσει η σταδιακή μείωση των spreads και μόνο έτσι θα αρχίσουν να διολισθαίνουν και πάλι κάτω από τα 800 μονάδες βάσης. Μέχρι τότε οι προσδοκίες επίσπευσης της εξόδου στις αγορές δικαιολογημένα θα απομακρύνονται.
Σίγουρα η υπόθεση της ΔΕΠΑ δεν ενίσχυσε τις προσδοκίες αυτές.
Πολύ περισσότερο η ένταση που έχει προκαλέσει το κλείσιμο της ΕΡΤ και η απειλή αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης σπρώχνουν αυτές τις προσδοκίες ακόμα πιο μακριά... Όμως η βασική αιτία παραμένει το θέμα που έβαλε στο τραπέζι το ΔΝΤ.
Πηγή: capital.gr