31 Ιουλ 2013

Μνημόνιο: Δέσμευση για απολύσεις 11.000 υπαλλήλων μέσω κινητικότητας

της Δήμητρας Καδδά
Έναν νέο όρο που είχε αποκαλύψει το Capital.gr για τουλάχιστον 11.000 υποχρεωτικές εξόδους ανάμεσα στους 25.000 που θα ενταχθούν στο 8μηνο σχήμα της κινητικότητας περιλαμβάνει σε νέο άρθρο (αρ. 25) το Τεχνικό Μνημόνιο που κοινοποίησε η Κομισιόν ως παράρτημα στην έκθεσή της για την Ελλάδα. Οι απολύσεις αυτές ορίζονται «ξεχωριστά» από τον στόχο ....

των 15.000 «υποχρεωτικών και άμεσων αποχωρήσεων».
Ορίζεται ρητά ότι τουλάχιστον 11.000 από τους 25.000 συνολικά υπαλλήλους σε κινητικότητα θα έχει εξ αρχής «ταχθεί» για απόλυση, η οποία θα γίνει μετά από το 8μηνο της κινητικότητας. Ορίζεται επίσης ρητά το πώς αυτοί θα επιλεχθούν.

Το «καλό» νέο είναι ότι οι έξοδοι θα επανεξεταστούν και μπορεί να μειωθούν: τον Απρίλιο του 2014, αν ξεπεραστεί ο τότε στόχος για 5.000 απολύσεις από άλλες πηγές.

Το συγκεκριμένο άρθρο δίνει τον ορισμό του κατώτατου αριθμού όσων εισαχθούν σε μελλοντική έξοδο περιμένοντας πρώτα οκτώ μήνες στο πρόγραμμα κινητικότητας. Σε ξεχωριστά άρθρα επαναλαμβάνει τους ορισμούς προηγούμενων αναθεωρήσεων του μνημονίου για τις άμεσες απολύσεις. 

Για το «Floor on Entrants for Future Exit in the Mobility Scheme» όπως το ορίζει, το μνημόνιο αναφέρει ότι «οι μισθωτοί που υπολογίζονται για την επίτευξη του στόχου αυτού δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης κατά τα επόμενα τρία χρόνια και οκτώ μήνες. Επίσης θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις για τον ορισμό των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα κινητικότητας και θα παραμείνουν στο σχήμα (κινητικότητας) μέχρι να αποχωρήσουν από τον δημόσιο τομέα,  μετά από κατ ανώτατο όριο οκτώ μήνες».

Σημειώνεται επίσης ότι «μετά την 1η Απριλίου του 2014 (δηλαδή όταν συμπληρωθεί το οκτάμηνο για την κινητικότητα του Σεπτεμβρίου του 2013), αν όλοι οι προηγούμενοι στόχοι εξόδου έχουν παρατηρηθεί, τότε το πλαφόν στο ελάχιστο προσωπικό (απόλυσης μετά από κινητικότητα) θα πρέπει να προσαρμοστεί προς τα κάτω, από τυχόν πρόσθετες εξόδους οι οποίες θα ξεπερνούν το σωρευτικό έως τα τέλη Μαρτίου του 2014 στόχο για 5.000 αποχωρήσεις από άλλες επιλέξιμες πηγές».

Σε άλλο σημείο του μνημονίου αναφέρονται μάλιστα αναλυτικά  και οι  ανά  τρίμηνο στόχοι για τις νέου τύπου απολύσεις: Το κατώτατο πλαφόν ορίζεται σε 5.000 τον Σεπτέμβριο (από τους 12.500 διαθεσίμους) και σε 11.000 από τους 25.000 τον Δεκέμβριο σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, πιο αναλυτικοί στόχοι οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν σε προσχέδια, έχουν απαλειφθεί.

Παρ όλα αυτά σε σημείο του κειμένου των μνημονίων αναφέρεται ότι «έχουμε θέσει ελάχιστους μηνιαίους στόχους για τον αριθμό των ανθρώπων που θα παραμείνουν σε καθεστώς κινητικότητας έως ότου αποχωρήσουν από τον δημόσιο τομέα. Θα ξεκινήσουμε με μία σημαντική εμπροσθοβαρή μεταφορά 2.000 εργαζομένων που θα μπουν σε κινητικότητα προοριζόμενοι για έξοδο. Για κάθε επιπλέον εργαζόμενο που εξέρχεται από άλλες πηγές, οι αριθμοί θα πρέπει να μειώνονται αναλόγως, αλλά μόνο μετά την επίτευξη του αθροιστικού στόχου εξόδου για το πρώτο τρίμηνο του 2014».

Οι 15.000 απολύσεις

Στο ίδιο κείμενο επαναλαμβάνονται και οι υπόλοιποι «ορισμοί» για το πώς θα επιλεχθούν οι προς απόλυση και οι προς κινητικότητα. Έχει ενδιαφέρον ότι οι όροι (δεδομένοι από τον προηγούμενο Μάιο) αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι όποιος απολυθεί θα μπορεί να μπει ξανά στο δημόσιο, παρά μόνο μέσα από εξετάσεις ΑΣΕΠ αλλά και ότι δεν προσμετρούνται όσοι απολυθούν από ΔΕΚΟ που περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ για αποκρατικοποίηση ή που ανήκουν σε εταιρείες που εξυγιαίνονται προς ιδιωτικοποίηση.

Στο μνημόνιο για τους υποχρεωτικά αποχωρούντες ορίζεται ότι  θα προέρχονται από όσους απασχολούνται από τη γενική κυβέρνηση με μόνιμη σύμβαση εργασίας ή με σύμβαση αορίστου χρόνου και δεν έχουν το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης κατά τα επόμενα 3 χρόνια. «Υποχρεωτική έξοδος σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα αποχωρήσει από το δημόσιο τομέα, σε ακούσια βάση» αναφέρεται.

«Δεν δικαιούνται αποζημίωση λόγω απόλυσης ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αποζημίωσης (εφόσον δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία). Ο αριθμός των υποχρεωτικών εξόδων θα αποκλείσει τους εν λόγω εργαζομένους που αφήνουν το δημόσιο τομέα επειδή η οικονομική οντότητα στην οποία ανήκουν  θα ιδιωτικοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ ή θα γίνει αναδιάρθρωση πριν από την εν λόγω ιδιωτικοποίηση. Περαιτέρω, οι εργαζόμενοι που αποχωρούν δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να αντικατασταθούν  στο πλαίσιο 1:1 πρόσληψης νέου προσωπικού». Ορίζεται επίσης ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν εκτός αν λάβουν μέρος σε μία αξιοκρατική διαδικασία επιλογής από το ΑΣΕΠ, ανοιχτή σε εξωτερικούς υποψηφίους».

Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ που οδεύει για ιδιωτικοποίηση δεν προσμετρούνται ούτε  για την δεξαμενή των 25.000 διαθεσίμων αναφέρει το μνημόνιο.

Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr