29 Ιουλ 2013

Χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. από το 2014, προβλέπει η Κομισιόν

Η συρρίκνωση του δημοσίου συνεχίζεται, αλλά με καθυστερήσεις, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Χαρακτηρίζεται φιλόδοξος ο στόχος της είσπραξης 2,9 δισ.ευρώ από το νέο φόρο ακινήτων - Ποιους κινδύνους «βλέπουν» οι Ευρωπαίοι από την... αναιμική οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.Πρόοδο, αλλά με καθυστερήσεις, διαπιστώνει η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Με βάση την έκθεση η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την άνοιξη του 2014

Την ίδια ώρα, στα 1,6 δισ. ευρώ για το 2013 από 2,5 δισ. ευρώ προηγουμένως μειώνονται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο η Τρόικα ανεβάζει στα 3,5 δισ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιτύχει ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση το 2014.

Το ποσό αυτό είναι κατά περίπου 1 δισ. ευρώ υψηλότερο ακόμη και των προβλέψεων που υπήρχαν στο μνημόνιο του Μαΐου και δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο κάλυψής του από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο στο δημοσιονομικό σκέλος αλλά και στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση.

Ακόμη, σύμφωνα με την Κομισιόν, σημαντικές δράσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν καθυστερήσει, ενώ προειδοποιεί πως σημαντικές δυσλειτουργίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις κυρίως στον τομέα της Υγείας απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη διετία 2013 – 2014.

Βάσει της έκθεσης, οι προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η αναμόρφωση του αναποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισής τους.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επιτακτική την ανάγκη ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης των δημοσίων εσόδων.

«Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα συνεχίζονται, ωστόσο διαπιστώνονται ακόμη μεγάλες καθυστερήσεις», αναφέρεται, ακόμη, στην παρούσα έκθεση.

«Φιλόδοξος», χαρακτηρίζεται ο στόχος του νέου φόρου ακινήτων

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, στο κείμενο του μνημονίου που παρουσιάζεται μαζί με την έκθεση της Κομισιόν να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα «περιλαμβανομένης της παράτασης των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων», για να διασφαλίσει 2,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα ακίνητα αρχής γενομένης από το 2014.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι είναι φιλόδοξος ο στόχος εφαρμογής του νέου φόρου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και έτσι ουσιαστικά η κυβέρνηση δεσμεύεται για νέα αναβολή στην εφαρμογή του με αντίστοιχη παράταση του τέλους μέσω της ΔΕΗ, εφόσον τα έσοδα δεν είναι διασφαλισμένα.
                

Πηγή:http://www.protothema.gr