Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει προκήρυξη για τις 2.000 θέσεις για τον ενδιάμεσο φορέα, τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής.Όπως σημείωσε «αυτή τη στιγμή μπορούμε να προσλάβουμε 500, γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κτίρια της... Αγίας Παρασκευής, μόνο της Κατεχάκη. Εκεί δεν χωράνε 2.000, αλλά οι αιτήσεις θα ισχύουν και για την επέκταση, για τους άλλους 1.500. Μόλις μπορέσουμε να μεταφερθούμε στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής, την ίδια στιγμή θα γίνει προκήρυξη και για τις άλλες 1.500 θέσεις».
Τόνισε επίσης πως «κυρίως θα είναι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ, ακριβώς γιατί χρειαζόμαστε άμεσα να χρησιμοποιήσουμε τα μηχανήματα με τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ», ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά προς το υπουργείο Οικονομικών.
Υπογράμμισε πως θα υπάρξει μια επιτροπή που θα κάνει τις επιλογές και πως ελπίζει «πως θα είναι από στελέχη της ίδιας της ΕΡΤ που να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα», σημειώνοντας πως η επιλογή θα γίνει με κάποια κοινωνικά κριτήρια.
Ερωτώμενος για το πρόγραμμα αυτού του μεταβατικού σταδίου ο κ. Καψής απάντησε πως «θα ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες που είναι ασφαλώς δελτίο ειδήσεων, κάποιες ενημερωτικές εκπομπές, και από κει και πέρα ταινίες και άλλα», ενώ σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο σημείωσε πως ο στόχος είναι να αυτονομηθεί η δημόσια τηλεόραση από την κυβέρνηση. «Σε πρώτη φάση υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, ακριβώς γιατί δεν γίνεται με την ΕΡΤ εν λειτουργία, αλλά με την ΕΡΤ που έχει πάψει να λειτουργεί. Άρα χρειάζεται ένα μεταβατικό σχήμα το οποίο θα διορίσει το πρώτο Εποπτικό Συμβούλιο που θα αποφασίσει για όλα. Και η μεγάλη πρόκληση βεβαίως είναι αυτό το Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΣ) να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Αυτό είναι βασικό στοιχείο για την υλοποίηση του νόμου».
Αναφερόμενος στην στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου φορέα τόνισε πως το μείζον για το πρώτο ΕΣ είναι να περιληφθούν «προσωπικότητες που θα είναι υπεράνω πάσης υποψίας». «Η πρόθεση είναι αυτό το Εποπτικό Συμβούλιο - το οποίο αναλαμβάνει ουσιαστικά να υλοποιήσει πλήρως το νόμο της Επιτροπής Αλιβιζάτου, αυτή είναι η δουλειά του - να είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Να μην μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι κάποια από τα μέλη θα λειτουργήσουν κομματικά. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και είναι το πρώτο μεγάλο τεστ. Αυτό το Εποπτικό Συμβούλιο ουσιαστικά θα υλοποιήσει πλήρως τον νόμο Αλιβιζάτου. Αυτή θα είναι η δουλειά του. Αντί να τον υλοποιήσει ο υπουργός, θα τον υλοποιήσει αυτό το Εποπτικό Συμβούλιο. Μία απόφασή του θα είναι καθοριστική. Και θα είναι οι προσλήψεις».
Σχετικά με τις αποζημιώσεις τόνισε πως τα πρακτικά ζητήματα στην ολότητά τους σχεδόν έχουνε αντιμετωπιστεί. «Πλήρεις αποζημιώσεις με βάση την εργατική νομοθεσία. Έχει περάσει στο πολυνομοσχέδιο, έχει τελειώσει αυτό. Αν κάποιοι εργαζόμενοι έχουν αντίρρηση στο να υπογράψουν τις δίμηνες συμβάσεις, μπορούν να προσφύγουν σε όποιο νομικό μέτρο θεωρούν πρόσφορο. Αυτό δεν με αφορά εμένα», σημείωσε.
Τέλος, τόνισε πως είναι δικαίωμα των εργαζομένων να προσφύγουν στα δικαστήρια κανονικά και να στείλουν και εξώδικο ότι δεν αναγνωρίζουν την απόλυση. «Κανείς δεν ζητά να αποποιηθούν των δικαιωμάτων τους. Αυτά είναι πλήρη. Απλώς θα μετάσχουν σε αυτόν τον μεταβατικό φορέα και μετά θα κάνουν την αίτηση για τον τελικό φορέα όπου προσλήψεις θα γίνουν από το Εποπτικό Συμβούλιο και το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα ορίσει».
«Για μεγάλο κίνδυνο καταστροφής των μηχανημάτων της ΕΡΤ στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ
Στις «ανυπολόγιστες συνέπειες του λουκέτου στην ΕΡΤ» αναφέρονται οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με σημερινή ανακοίνωση τους. Όπως τονίζουν «αυτοί που με περισσή ευκολία και προχειρότητα αποφάσισαν το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απομάκρυνση των εργαζομένων από αυτές - όπου αυτό επετεύχθη θα είναι υπεύθυνοι και για την ενδεχόμενη καταστροφή εξοπλισμού πολλών εκατομμυρίων που έχει πληρωθεί με χρήματα των Ελλήνων πολιτών».
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως «σήμερα το πρωί, επετράπη από τις αστυνομικές δυνάμεις σε συνάδελφο τεχνικό ηλεκτρονικό της ΕΡΤ να επισκεφθεί το χώρο δουλειάς της στον Κεντρικό Έλεγχο των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, για να πάρει προσωπικά της αντικείμενα. Εκεί, διαπίστωσε ότι η κεντρική ψύξη του χώρου που είναι εγκατεστημένα τα μηχανήματα δεν λειτουργούσε, προφανώς μετά από ενδεχόμενη απότομη μεταβολή της τάσης της ΔΕΗ. Η θερμοκρασία στο χώρο ήταν ιδιαίτερα υψηλή με σοβαρότατο κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης ή και πλήρους καταστροφής των μηχανημάτων. Επισημαίνεται για πολλοστή φορά, ότι ο εξοπλισμός αυτός πρέπει να λειτουργεί υπό συνεχή ψύξη σε θερμοκρασίες που δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση τους 20 βαθμούς. Η συνάδελφος ενημέρωσε τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων για τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει ο εξοπλισμός, η απάντηση του ήταν ότι η μοναδική εντολή που έχει αφορά τη φύλαξη των χώρων».
Πηγή:http://www.newsit.gr