24 Ιουλ 2013

Aγωγές–μαμούθ απολυμένων της ΟΑ για το «κούρεμα» των αποζημιώσεών τους

H κρατική Ολυμπιακή Αεροπορίας μπορεί να έκλεισε το 2009, αλλά άφησε πίσω της  «ανοιχτά μέτωπα». Το κυριότερο από αυτά έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις των απολυμένων εργαζομένων, οι οποίοι υπέστησαν, με το πιο οδυνηρό ....
τρόπο, την είσοδο της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι της κρατικής ΟΑ κατέθεσαν αγωγές κατά της Εθνικής Τράπεζας, αξιώνοντας συνολικά περί τα 100 εκατ. ευρώ, ως βλάβη από το «κούρεμα» των ομολόγων, του ελληνικού δημοσίου, που τους δόθηκαν ως αποζημίωση!
«Το ζήτημα είναι υψίστης σημασίας. Αρκετοί συνάδελφοι είναι στα συσσίτια, πολλοί αντιμετωπίζουν οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα, αφού μέχρι σήμερα έχουν πάρει μόλις το 15% της νόμιμης αποζημίωσης», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) Κλεάνθης Τρατράς.

«Η ψυχική ταλαιπωρία που έχουμε υποστεί είναι αφάνταστη, αφού αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο να τα βγάλουμε πέρα», επισημαίνουν απολυμένοι της Ολυμπιακής, συμπληρώνοντας ότι «ουδείς από εμάς δεν θα έχει την αντοχή να περιμένει μέχρι την ωρίμανση των ομολόγων τα έτη από 2023 έως 2042,  αφού ίσως κανείς μας δεν θα είναι στη ζωή, ούτε θα έχει την «πολυτέλεια» να περιμένει μέχρι τότε!».
Το ιστορικό της υπόθεσης
Ποιο είναι το ιστορικό της απόφασης και γιατί κινήθηκαν δικαστικά περίπου 620 απολυμένοι της κρατικής ΟΑ;  Τον Δεκέμβριο του 2009, οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, του προσωπικού της ΟΑ, καταγγέλθηκαν αζημίως από την εργοδότρια εταιρεία, μέσω της εκκαθαρίστριας εταιρείας «Εθνική Κεφαλαίου».
Σύμφωνα με το Ν.3717/2008, η αποζημίωση έπρεπε να καταβληθεί από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΟΑΕΔ. Τον Αύγουστο του 2010, αφότου δηλαδή η χώρα εισήλθε στον μηχανισμό στήριξης, εκδόθηκε ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο η καταβολή της αποζημίωσης μπορούσε να γίνει εν όλω ή εν μέρει με την έκδοση ομολόγων του δημοσίου.
Έτσι, στις αρχές του 2011, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών εξεδόθη ειδικό ομολογιακό δάνειο, ετήσιας διάρκειας, σταθερού επιτοκίου 1%, για την εξόφληση υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τους απολυμένους της ΟΑ.
Το ομόλογο αυτό, συνολικής ονομαστικής αξίας 139.430.089,78 ευρώ, είχε ημερομηνία εκδόσεως 31.01.2011 και ημερομηνία λήξεως 30.06.2012. Στην υπουργική απόφαση αναφερόταν ότι τα ομόλογα εκδίδονταν σε άυλη μορφή, ότι εκδίδονταν στο άρτιο, δηλαδή το 100% της ονομαστικής τους αξίας και ότι η εξόφληση θα γινόταν στην ονομαστική τους αξία.
Οι καταγγελίες των εργαζομένων
Τι έγινε στο μεσοδιάστημα και τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι; Όπως αναφέρεται στην αγωγή «η Εθνική Τράπεζα μεσολάβησε παράνομα και καταχρηστικά στην απόκτηση ειδικού ομολόγου ελληνικού δημοσίου, που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αντί της αποζημίωσης απολύσεως».
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται παρακάτω, «μέσω της διαδικασίας εθελοντικής συμμετοχής στην ανταλλαγή ομολόγων τον Μάρτιο του 2011, το ειδικό ομόλογο αντηλλάγη, με σειρά ΟΕΔ λήξεως από το 2023-2042, κατά 31,5% και ομόλογα του EFSF κατά 15%, άρα προκάλεσε ακαριαίως 53,5% ζημία στην ονομαστική αξία, κατέστησε δε πρακτικά ανέφικτη την εξαργύρωσή τους, ενώ  η ζημία έως τώρα έχει υπερβεί το 75% σε τρέχουσες αξίες».
Ωστόσο, δεν στέκονται μονάχα εκεί. Στις αγωγές γίνεται λόγος για πλημμελή ενημέρωση, από πλευράς της τράπεζας, των κινδύνων από την έκδοση των ομολόγων, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για τον τρόπο χρησιμοποίησης των προσωπικών τους στοιχείων.
Tη νομική εκπροσώπηση των εργαζομένων έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο «Κυριακόπουλου & Συνεργατών», το οποίο έχει αναλάβει αγωγές κι άλλων φυσικών προσώπων-ομολογιούχων που υπέστησαν ζημιά από το PSI. 
Πηγή: metaforespress.gr