28 Ιουλ 2013

Το χρηματιστήριο των γκάλοπ

ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΟΡΥΦΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ * ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ * ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ «ΟΥΡΑ»
Το ιδιότυπο «χρηματιστήριο» των δημοσκοπήσεων εμφανίζει στο «ταμπλό» τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Ν.Δ. στις τρεις από τις οκτώ μετρήσεις και τα δύο κόμματα να...
παρουσιάζουν 
περίπου ισόποσες συσπειρώσεις της τάξης του 60-65%.


  Ντέρμπι στην κορυφή και θρίλερ στην «ουρά» είναι η εικόνα που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις στο διάστημα μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, τον ανασχηματισμό που ακολούθησε και τη δραστική μείωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η συγκριτική ανάλυση οχτώ διαφορετικών σφυγμομετρήσεων φέρνει τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικούν την κορυφή με οριακή διαφορά. Ωστόσο μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ και το αιφνιδιαστικό «λουκέτο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που οδήγησαν στην έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και στον ανασχηματισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να εισπράττει από τη δυσαρέκεια, ούτε και να αυξάνει τα ποσοστά του. Πολύ περισσότερο, το σκηνικό δεν δείχνει να διαφοροποιείται ακόμα και στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την αναταραχή στους δήμους και τα σχολεία με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και τις προαναγγελίες για χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο, που αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας.
Μόλις στην τελευταία μέτρηση (της εταιρείας Pulse) ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποκτά ένα καθαρό προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο, μόλις μία ημέρα νωρίτερα, σε άλλη δημοσκόπηση (Κάπα Research) εμφανιζόταν να υπολείπεται της Ν.Δ. κατά μισή μονάδα στην εκτίμηση ψήφου. Από τα «περίεργα» των μετρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το ίδιο διάστημα.
Το ιδιότυπο «χρηματιστήριο» των δημοσκοπήσεων εμφανίζει στο «ταμπλό» τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Ν.Δ. στις τρεις από τις οκτώ μετρήσεις και τα δύο κόμματα να παρουσιάζουν περίπου ισόποσες συσπειρώσεις της τάξης του 60-65%. 

ΠΑΣΟΚ: Μεγάλες διαφορές
Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στα ποσοστά που αποδίδονται στο ΠΑΣΟΚ. Ξεκινούν από το 4% και φτάνουν μέχρι το 7,3% σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι 4% δίνει μόνο μία μέτρηση (της Rass), καθώς όσες προηγήθηκαν ή έπονται αυτής φέρνουν το κόμμα να είναι μεταξύ του 6,1% και του 7,3%. Ποσοστά, που αν και δείχνουν οριακά αυξημένα μετά τη δημοσκοπική «καθίζηση» της ΔΗΜΑΡ, είναι πρόωρο κάθε συμπέρασμα για ανακοπή της πτώσης των δυνάμεων του κόμματος ή ακόμη και ενδείξεων μιας σταδιακής ανόδου. Το ΠΑΣΟΚ πλέον μετέχει στην κυβέρνηση με στελέχη πρώτης γραμμής, καλείται να στηρίξει σκληρά μέτρα και έρχεται αντιμέτωπο με αποφάσεις, που εν πολλοίς θίγουν μεγάλη μερίδα από το εκλογικό του ακροατήριο. Η αναδιάρθρωση στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, η δημόσια ραδιοτηλεόραση, η κινητικότητα στους δήμους είναι μόνο μερικοί από τους άλλοτε προνομιακούς τομείς του κόμματος, που πλέον μοιάζουν με «καζάνι» που βράζει.

ΔΗΜΑΡ: «Εκτός» τα δύσκολα
Ο μεγάλος χαμένος δεν είναι άλλος από τη ΔΗΜΑΡ, που αμέσως μετά την έξοδο από την κυβέρνηση εμφανίζεται να εξασφαλίζει οριακά την είσοδό της στη Βουλή. Εντός της «τρικομματικής» δυσκολευόταν στην προπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση της σε κυβερνητικά μέτρα με τα οποία διαφωνούσε, όπως η επιστράτευση των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων στο Μετρό. Τώρα, που πέρασε στην αντιπολίτευση, εμφανίζεται ακόμα πιο δύσκολο για την ίδια να πείσει. Τα δημοσκοπικά ευρήματα έχουν προκαλέσει προβληματισμό στα στελέχη του κόμματος, αρκετά εκ των οποίων πιέζουν για την ανάληψη πρωτοβουλιών, ελπίζοντας ότι μπορούν να αλλάξουν το κλίμα. Ο Φ. Κουβέλης και στελέχη της πρώτης γραμμής έχουν ξεκινήσει περιοδείες σε πόλεις της επαρχίας, ενώ σταδιακά το κόμμα ξεδιπλώνει πιο ξεκάθαρα τις αντιθέσεις του απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Επί του παρόντος, δεν φαίνεται ότι αυτή η τακτική έχει απήχηση, αλλά ούτε εάν το ποσοστό περί το 3% αποτελεί «πάτο» στο βαρέλι των μετρήσεων. 

ΚΚΕ: Τάση ανόδου
Αντιθέτως, το ΚΚΕ εμφανίζει σαφή δείγματα ότι αρχίζει να εισπράττει, αυξάνοντας κατά τον τελευταίο μήνα το ποσοστό του πάνω από το 4% με τάση να σκαρφαλώσει πιο πάνω, ακόμη και μία μονάδα. Ο νέος γενικός γραμματέας πυκνώνει την επικοινωνιακή αντεπίθεση του κόμματος και οι πολιτικές συνθήκες φαίνεται να ευνοούν τον Περισσό για να ανακτήσει μέρος των απωλειών. Αλλά αυτό μάλλον θα αρχίσει να φαίνεται πιο καθαρά από το φθινόπωρο. 

ΑΝΕΛ: Πάνω-κάτω εναλλάξ
Με ποσοστά, που κινούνται κατά μέσο όρο κάτω από το 5% παρουσιάζονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Το κόμμα, που έχει επενδύσει στην αντιμνημονιακή ρητορεία, μπορεί να είναι πάνω από τη «ζώνη υποβιβασμού» του 3%, αλλά έχει πτωτικές τάσεις. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι αποχωρήσεις στελεχών του, όπως του Χρ. Ζώη, ο οποίος προχώρησε στη δημιουργία άλλου κόμματος, και του βουλευτή Κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος επέλεξε να επιστρέψει πίσω στο «γαλάζιο» μαντρί. Το τελευταίο διάστημα πλήττεται και από την περιπέτεια του αρχηγού του Π. Καμμένου, με την υπόθεση του σκάφους, που φερόταν να «αρμενίζει» στα θολά ιδιοκτησιακά νερά μιας offshore εταιρείας. 

Χ.Α.: Σταθερά τρίτη
Ο μεγάλος κερδισμένος δεν είναι άλλος από τη Χρυσή Αυγή, που σταθερά εμφανίζεται στην τρίτη θέση και μάλιστα με αυξητική τάση των ποσοστών της. Η Χ.Α., που συνεχίζει να προκαλεί με τα κηρύγματα μισαλλοδοξίας, φορά το μανδύα των κοινωνικών δράσεων και επιδεικνύει προκλητικά την περιφρόνησή της απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς εντός και εκτός της Βουλής, συνεχίζει να καταγράφει υψηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου. Μάλιστα, είναι δεύτερο κόμμα σε όλες τις μετρήσεις, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, στις ηλικίες 18-44 ετών. Και αυτό δεν είναι παρά το πλέον ανησυχητικό εύρημα, καθώς τίποτε δεν δείχνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επικοινωνιακή αντεπίθεση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. 
Πηγή: enet.gr