29 Ιουλ 2013

Έρχεται εκκλησιαστικό ΤΑΙΠΕΔ

Τροπολογία, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ιδρύουν την «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας ΑΕ» (ΕΑΕΑΠ ΑΕ), κατέθεσαν οι υπουργοί οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Παιδείας...
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην Βουλή.Η τροπολογία, που εντάσσεται στο νομοσχέδιο «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών, Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις», αναφέρει ότι η ΕΑΕΑΠ έχει αποκλειστικό σκοπό «την διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί την διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της», ενώ στο δεύτερο άρθρο δίνεται η δυνατότητα να διευρυνθεί ο κατάλογος των ακινήτων με την ακίνητη περιουσία Μητροπόλεων, Ενοριών, Μοναστηριών, Αποστολικής Διακονίας, ΤΕΚΕ κ.α. εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη τους.
Το μετοχικό κεφάλαιο του ΕΑΕΑΠ είναι 300.000 ευρώ και το 50% ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ το υπόλοιπο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στο μισό θα μοιράζονται και τα έσοδα από τυχόν αξιοποίηση.

Το ΔΣ της εταιρίας θα είναι 5μελές : ένα μέλος οριζόμενο από το υπ. Οικονομικών, ένα από το υπ. Παιδείας και τρία από την Αρχιεπισκοπή. Επίσης, ως πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί ένα από τα τρία πρόσωπα που ορίζει η Αρχιεπισκοπή.
Σύμφωνα με το άρθρο 5, η αξιοποίηση των ακινήτων περιλαμβάνει εκμίσθωση, ολιγόχρονη ή μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης ή εκμετάλλευσης, ανάθεση της διαχείρισης των περιουσιακών δικαιωμάτων.

Πηγή:http://www.protothema.gr