12 Ιουλ 2013

Χαμός στο ΠΑΣΟΚ για την τοποθέτηση Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα

Θεαματικό άνοιγμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που επιτρέπει την πλήρη ενσωμάτωση, μεταξύ άλλων και της κίνησης των «75», της οποίας ηγούνται πολιτικοί φίλοι του Χρήστου Παπουτσή, θεωρείται η κίνηση του...
Ευάγγελου Βενιζέλου να προτείνει – και να γίνει αποδεκτός – το διορισμό του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη και Παπανδρέου στην Παγκόσμια τράπεζα ως εκπρόσωπος της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα ο διορισμός αυτός εκτιμάται από την Ιπποκράτους (σσ. συντόμως και πάλι Χαριλάου Τρικούπη) ότι θα αμβλύνει την κριτική στελεχών της παπανδρεϊκής πτέρυγας – που εμφανίζονταν έως τώρα διαπρύσιοι κήρυκες της αντιδεξιάς - προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά προς την επιλογή του κ. Βενιζέλου να προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ.

Η είδηση του διορισμού του κ. Παπουτσή έπεσε σαν βόμβα εντός του ΠΑΣΟΚ και πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πίστευαν στο αυτιά τους για το πώς ένα στέλεχος της υποτιθέμενης αριστερής πτέρυγας αποδέχθηκε να γίνει στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, όπως σηματοδοτεί η θέση του στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ταυτόχρονα δεν έκρυβαν τον αιφνιδιασμό τους για το πόσο προχωρημένες ήταν στο παρασκήνιο οι επαφές του κ. Βενιζέλου με τον κ. Παπουτσή προσωπικά, αλλά και με την πλευρά, που θεωρείται ότι αυτός εκφράζει. Ιδίως όταν οι δύο άνδρες είχαν συγκρουστεί πριν ενάμισι χρόνο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπουτσής είχε εκφραστεί με βαριά λόγια για το γεγονός ότι η βενιζελική πλευρά δεν τον άφησε να είναι υποψήφιος, επειδή δεν είχε συγκεντρώσει τον απαιτούμενο από το καταστατικό αριθμό υπογραφών. Μετά την αποτυχία του να εκλεγεί και βουλευτής ο κ. Παπουτσής απείχε επί πολλούς μήνες από τις δραστηριότητες του ΠΑΣΟΚ και μόνον όταν εμφανίστηκε η κίνηση των «75» έγινε αντιληπτό ότι πιθανόν να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο και να πιέζει τον κ. Βενιζέλο.

«Μετά από τον διορισμό» έλεγαν με νόημα στελέχη της ηγεσίας για την κίνηση των «75», της οποίας ηγούνται οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Γρηγόρης Νιώτης και Παντελής Οικονόμου, «ελπίζουμε να σταματήσουν τη γκρίνια και το αντάρτικο στον Βενιζέλο και στην κυβέρνηση».

Ο κ. Παπουτσής θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 15 Σεπτεμβρίου και όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπ. Ανάπτυξης, τους τελευταίους μήνες υπάρχει στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την Παγκόσμια Τράπεζα στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση τους δείκτες ανταγωνιστικότητας που καταρτίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Πηγή:http://www.protothema.gr