8 Ιουλ 2013

Το βήμα για κυβέρνηση της Αριστεράς

Ξεκινά την Τετάρτη το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο οποίο ανα μένεται να διαμορφωθεί η πρόταση εξουσίας του κόμματος
Ολα δείχνουν ότι η προεδρική πλευρά και οι υποστηρικτές της θα συγκεντρώσουν ποσοστό που θα φτάνει περί το 75% των συνέδρων ενώ η αριστερή πλατφόρμα αναμένεται να συγκεντρώσει περί το 25%
Του Φώτη Παπούλια
Από την ερχόμενη Τετάρτη και μέχρι την Κυριακή (10-14 Ιουλίου), 3.800 σύνεδροι στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ταε-Κβον-Ντο θα ζήσουν την εμπειρία του 1ου, ιδρυτικού, Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, και με σύνθημα «Κάνουμε το βήμα για την κυβέρνηση της Αριστεράς» θα σηματοδοτήσουν τη νέα πορεία για τη ....
δημιουργία της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς».

Διακήρυξη αρχών

Στο συνέδριο αναμένεται να δοθεί «σάρκα και οστά» στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του νέου κόμματος και να καταγραφεί με καθαρότητα η διακήρυξη αρχών. Οπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ, «αυτό το συνέδριο δεν είναι ούτε εκλογοαπολογιστικό ούτε προγραμματικό, είναι συνέδριο που φιλοδοξούμε να θέσει ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις σε νέα προβλήματα και κυρίως να θέσει σε τροχιά εξουσίας την Αριστερά».

Κομβικό σημείο, να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα «Τι είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ», ένα ερώτημα που, τηρουμένων των αναλογιών, παραπέμπει στο ιστορικό «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ». Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα περιγράφουν το τι ακριβώς θα επιδιωχθεί κατά τη διάρκεια του συνεδριακού τετραήμερου: «Να δώσουμε την εικόνα κόμματος που μελετά τη συγκυρία, είναι ανοιχτό στην κοινωνία και τα ιδεολογικά ρεύματα, να συνδιαμορφώσουμε την πρόταση εξουσίας και το κυβερνητικό μας πρόγραμμα».

Με λίγα λόγια, ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι έτοιμος να αναλάβει την εξουσία, αφήνοντας πίσω του παθογένειες του πρόσφατου παρελθόντος, «ήξεις αφήξεις» προτάσεις, αναζητώντας τη δημιουργική σύνθεση των απόψεων με κεντρικό άξονα τη «σωτηρία της χώρας».

Σε αυτό το κλίμα της πολιτικής–κομματικής υπέρβασης ο Αλ. Τσίπρας γίνεται αποδέκτης προτάσεων για το πώς θα τοποθετηθεί στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο. Οι προτάσεις συγκλίνουν σε τρία σημεία όσον αφορά την ομιλία του, στην οποία πρέπει:

* Να «κοιτάζει» πέρα και πάνω από το συνέδριο και την με στενούς όρους ερμηνευόμενη πολιτική συγκυρία.

* Να απευθύνεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα.

* Να αναφερθεί στη μεταμνημονιακή εποχή και στις αναγκαίες ρήξεις και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Προνομιακό πεδίο

Στο τρίπτυχο αυτό αναμένεται να προστεθεί υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και η ιστορική διάκριση Αριστερά – Δεξιά. Προνομιακό πεδίο για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αφού το στοίχημα πλέον αποκτά όχι μόνο εγχώριες διαστάσεις αλλά πανευρωπαϊκές και ίσως παγκόσμιες.

Και αν αυτό συνδυαστεί με την άποψη που τείνει να γίνει κυρίαρχη στο εσωτερικό του κόμματος, ότι δηλαδή το φθινόπωρο θα είναι εκλογικό, τότε το συνέδριο πρέπει να αναζητήσει τρόπους για να κερδίσει την εμπιστοσύνη εκείνου του μέρους της κοινωνίας που εξακολουθεί να τον αντιμετωπίζει με επιφύλαξη και μερικές φορές με καχυποψία.

«Είναι ένα συνέδριο που δεν θα δώσει πίστωση χρόνου, αντίθετα, επιτακτικά θα θέσει ερωτήματα και θα απαιτήσει απαντήσεις», λένε στελέχη του κόμματος και συμπληρώνουν: «Οι ευκαιρίες δεν θα δίνονται διαρκώς, οφείλουμε όχι μόνο να είμαστε έτοιμοι αλλά και να επιζητούμε την προσφυγή στις κάλπες για να σώσουμε τη χώρα».

Η σύνθεση του συνεδριακού σώματος θα αποτυπώνει και τους εσωτερικούς συσχετισμούς. Οι μέχρι σήμερα ενδείξεις δείχνουν ότι η προεδρική πλευρά και οι υποστηρικτές της θα συγκεντρώσουν ποσοστό που θα φτάνει το 75% των συνέδρων, αφού η Αριστερή Πλατφόρμα ενδέχεται να μειώσει έστω και οριακά τα ποσοστά της (κάτω από το 25%) που είχε συγκεντρώσει στην πανελλαδική συνδιάσκεψη.

Οσον αφορά το θέμα της αυτοδιάλυσης των τάσεων, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, ενώ για το θέμα της «λίστας» θα αποφασίσει το συνέδριο, αν και φαίνεται να υπερισχύει η άποψη της ενιαίας λίστας ώστε να αποτυπώνεται η εικόνα ενότητας του κόμματος, ενώ η συζήτηση για εκλογή προέδρου από το συνέδριο ενδέχεται να ανεβάσει το θερμόμετρο.

Η ατάκα Ηλιού

Πάντως, το τελευταίο διάστημα, αρκετοί θυμούνται την ιστορική «ατάκα» του Ηλία Ηλιού: «Aν ήθελε κάποιος να γράψει για τις αστοχίες της ηγεσίας του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα, θα του αρκούσαν μερικά χειρόγραφα για να γράψει ένα μικρό χιουμοριστικό βιβλίο με τίτλο “ο δρόμος με τις πεπονόφλουδες”. Δυστυχώς οι γκάφες των ομοφρόνων μου κατέστρεψαν ένα πανίσχυρο προοδευτικό κίνημα και μας πήγαν πολλές δεκαετίες πίσω». Μόνο που στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η εποχή των «ευτυχισμένων αυτόχειρων» έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Πηγή: efsyn.gr