19 Ιουλ 2013

"Ναι" από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

Με τους εισηγητές των κομμάτων της πλειοψηφίας να τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας νέου φορέα Δημόσιας Τηλεόρασης, που θα βάζει τέλος σε ένα καθεστώς ασυδοσίας, και τους εισηγητές της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για...
αυταρχικές λογικές, δηλώνοντας ότι καταψηφίζουν, άνοιξε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας για την ΝΕΡΙΤ.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι μια νέα δημόσια τηλεόραση που θα είναι αμερόληπτη, αντικειμενική, ελεύθερη και θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Με αυτό το νομοσχέδιο βάζουμε τέλος σε ένα φαύλο, ανεξέλεγκτο και ασύδοτο καθεστώς, τόνισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος.
Παράλληλα υποστήριξε ότι «η κρατική τηλεόραση είχε μετατραπεί από ταγό της δημοκρατίας σε κέντρο ασυδοσίας» ενώ μίλησε για θάρρος της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές για τις οποίες καμία πτέρυγα του κοινοβουλίου μέχρι σήμερα, παρότι αναγνώριζε το πρόβλημα δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να το κάνει.
«Το δικό μας όχι στο νομοσχέδιο είναι απόλυτο. Είναι μια έκθεση ιδεών στην οποία δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.
«Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν μυστικά και ψέματα, αποκρύψεις, ασάφειες, επικαλύψεις», ανέφερε ο κ. Βούτσης ενώ εξέφρασε την έντονη αντίθεση του σε ότι αφορά τη συγκρότηση, τη διάρκεια, τις αρμοδιότητες αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Εποπτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Βούτσης απάντησε και στις χθεσινές αιχμές του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους καταληψίες του Ραδιομεγάρου γιατί θέλει το κόκκινο, το αίμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν θέλουμε ούτε μαύρο ούτε κατακόκκινο αλλά ένα πολύχρωμο κάδρο όλων των αντιλήψεων, που θα κάνει τον κόσμο μας πιο όμορφο».
Ακόμα μίλησε για διαχρονικό μεγάλο σκάνδαλο πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής σε ότι αφορά το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης.
Ζητήσαμε από την αρχή λύσεις με εν λειτουργία ΕΡΤ χωρίς ανθρωποθυσίες, με ουσιαστική αναβάθμιση και επέκταση του ρόλου της με αποσύνδεση της από την κυβερνητική και κομματική χειραγώγηση. Αυτή την ΕΡΤ θέλουμε εμείς. Είμαστε με την ψυχή μας μαζί με τους εργαζόμενους και το κίνημα αλληλεγγύης», κατέληξε ο κ. Βούτσης.
Υπέρ του νομοσχεδίου το οποίο όπως είπε κινείται στα πλαίσια της αξιοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας, τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος χαρακτηρίζοντας ωστόσο καταδρομικού χαρακτήρα ενέργεια την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του δεν θα την κυρώσει.
Ο κ. Ντόλιος απέδωσε «ειλικρινή διάθεση» του αρμόδιου υπουργού για βελτίωση όλων των παθογενειών που μέχρι σήμερα χαρακτήριζαν την δημόσια τηλεόραση ενώ έκανε λόγο για μεγάλη καινοτομία σε ότι αφορά το Εποπτικό Συμβούλιο ζητώντας ωστόσο να μειωθεί ο μεταβατικός του χρόνος. 
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς μίλησε για «σκοτεινό νομοσχέδιο που μπερδεύει σκοπίμως σχέσεις και αρμοδιότητες» αλλά και για κατασυκοφάντηση και ύβρεων κατά των εργαζομένων, ενώ αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης για αντικειμενική ενημέρωση.
«Έρχεται ένα νομοσχέδιο με ασφυκτικό κυβερνητικό εναγκαλισμό της Δημόσιας Τηλεόρασης, που θα την οδηγήσει στο πνιγμό της», τόνισε ο κ. Δημαράς.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, στο «νομοσχέδιο υπάρχουν ύποπτοι όροι που απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό περιλαμβάνοντας και τους μετανάστες» και τόνισε ότι «τα προγράμματα της Δημόσιας Τηλεόρασης πρέπει να απευθύνονται στους έλληνες πολίτες και στην ομογένεια και όχι στους λαθρομετανάστες».
Ο κ. Κασιδιάρης καυτηρίασε τον τρόπο επιλογής του Εποπτικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε ψευδή τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση για αξιοκρατία και διαφάνεια στις προσλήψεις, ενώ έκανε λόγο για «φαύλο κύκλο της μεταπολίτευσης που πρέπει να μπει ένα τέλος».
«Τόσο με την παλιά όσο και με την καινούργια ΕΡΤ για την Χρυσή Αυγή η ίδια κατάσταση θα είναι γιατί είμαστε οι μοναδικοί αντίπαλοι αυτού του σάπιου κατεστημένου», δήλωσε ο κ. Κασιδιάρης. 
«Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.
Υποστήριξε ακόμα ότι «έχει γλώσσα δικαστηρίου» χαρακτηρίζεται από γενικές αρχές και κατευθύνσεις και δεν ξεκαθαρίζει κρίσιμα στοιχεία που μένουν ανοικτά σε ερμηνείες».
«Το μαύρο στην ΕΡΤ συνιστά οιονεί λογοκρισία. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δίνει χώρο στη «σκουπιδοτηλεόραση», επεσήμανε ο κ. Πανούσης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει την μεταρρυθμιστική απόπειρα του νομοσχεδίου του κ. Αλιβιζάτου». 
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ υπηρετεί τους ιδεολογικούς σκοπούς του συστήματος.
«Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχείρησε σε να εμφανιστεί βασιλικότερη του βασιλέως για σειρά προβλημάτων που έχει η ίδια ευθύνη και τα οποία όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα τα επιδεινώσει», τόνισε ο κ Γκιόκας.
Παράλληλα έδωσε έμφαση στις προσλήψεις που θα γίνουν στη Δημόσια Τηλεόραση χαρακτηρίζοντας «φύλο συκής τα περί αξιοκρατίας».
Όπως υποστήριξε, στο νέο φορέα θα εφαρμοστεί όλη η γκάμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων για να βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε ομηρία, ενώ σημείωσε ότι στο όνομα δήθεν της ανεξαρτησίας ανοίγει ο δρόμος για απαγόρευση ακόμα και της συνδικαλιστικής δράσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:http://www.enikos.gr