25 Ιουλ 2013

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών

Το πρόβλημα της μετανάστευσης, κυρίως των νέων, από την Ελλάδα στο εξωτερικό αλλά και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι απόδημοι Έλληνες αναδείχτηκε κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών με γενικό θέμα:...
«Οι Κρήτες στον Κόσμο 1913-2013», που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.




Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών Αντώνης Τσουρδαλάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλουν οι Έλληνες ομογενείς για ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω της προώθησης των Κρητικών προϊόντων στο εξωτερικό αλλά και ενίσχυσης του τουρισμού.

Παράλληλα όμως υπήρξε προβληματισμός για το νέο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, με ιδιαίτερο σημείο αναφοράς τους νέους, κυρίως επιστήμονες, που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν φύγει 150 χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες προς 74 χώρες του κόσμου.

Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αναφέρθηκε η Γερμανία όπου έχουν μεταναστεύσει περίπου 6.500 γιατροί ενώ στην Αυστραλία τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αναζητήσει την τύχη τους περίπου 15.000 Έλληνες. 

Πηγή:http://www.zougla.gr