25 Ιουλ 2013

Γιατί δεν πρέπει να πουληθει η ΔΕΗ!‏

Από τη Μαρίζα
Ο κοσμος πρεπει να ξερει γιατι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πουληθει η ΔΕΗ και πολυ περισσοτερο γιατι δεν πρεπει να ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ.
Αυτη την φορα βαζω και ολα τα απαραιτητα links για να μην τολμησει ΚΑΝΕΝΑΣ να τα αμφισβητησει ....



1. Το πιο απλο παραδειγμα που αναφερω συνηθως ειναι το εξης.

Η ΔΕΗ εχει συνολικο Δυναμικο παραγωγης Ηλεκτρικης Ενεργειας 12,800 ΜΒ.(μεγαβατ).
http://www.dei.gr/ECOrganization.aspx?id=2610&nt=101&lang=1

Η νεα μοναδα πραγωγης της ΔΕΗ ( η λεγομενη ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V) δυναμικου 660 ΜΒ εχει προυπολογισμο κατασκευης 1,4 ΔΙΣ

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/634029

Μια απλη αναγωγη στα πιο πανω νουμερα μας δινουν το αποτελεσμα οτι αν σημερα θελαμε να φτειαξουμε μια νεα ΔΕΗ απο την αρχη ΜΟΝΟ (επαναλαμβανω...ΜΟΝΟ ) για μοναδες παραγωγης θα θελαμε περιπου 20 δις ΕΥΡΩ.

Παμε τωρα παρακατω.

2. Κατι που πολλοι αγνοουνε ειναι οτι η Ελλαδα ειναι απο τις λιγοστες χωρες στον κοσμο που ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ απο εισαγωγμενες πηγες ενεργειας (πχ πετρελαιο) για να κινησει τις μοναδες παραγωγης Ηλεκτρικης ενεργειας λογω του αφθονου λιγνιτη...που εχει στο υπεδαφος της...

Αυτο συνιστα ενα ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ διαστασεων ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ πλεονεκτημα για την χωρα μας. Ακομα και να κατεβασει ρολα η χωρα (πχ κηρυσσει πτωχευση και δεν μας δινει κανενας ουτε πετρελαιο ουτε Φυσικο Αεριο κλπ. ) Η Ελλαδα μπορει να τροφοδοτει με Ηλεκτρικη ενερεγεια τους πολιτες της χωρις προβλημα...!και κυριως τις ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΗΣ.

Εκτος λοιπον απο τις Μοναδες Παραγωγης η ΔΕΗ διαθετει τεραστια αποθεματα (μεταλλεια κλπ )Λιγνιτη...που την καθιστουν αυταρκη και αυτονομη...τεραστιας αξιας...!(αυτο ειναι το μονο που δεν εχω βρει αξια ...αλλα απ οσα ειπα μπορουν ολοι να κατανοησουν την αξια τους...αλλα κυριως την ΣΗΜΑΣΙΑ τους από κοινωνικη και ΕΘΝΙΚΗ αποψη.)

3. Η χωρα μας Γεωγραφικα και με βαση το αναγλυφο της , δηλδ με τα νησια της ως εκταση κλπ αν κοιταξετε εναν Ευρωπαικο χαρτη θα διαπιστωσετε οτι καταλαμβανει εκταση πολυ μεγαλυτερη απο την Γεμανια η την Γαλλια.
Η ΔΕΗ εχει ΔΙΚΤΥΑ ( εναερια, Υπογεια , Υποβρυχια ) πολυ μεγαλυτερης εκτασης απο χωρες που νομιζουμε οτι ειναι πολυ μεγαλυτερες.

α) Συγκεκριμενα μεχρι το 2010 ειχε 12,200 χιλιομετρα γραμμες μεταφορας Υψηλης Τασης

http://www.dei.gr/ECOrganization.aspx?id=2610&nt=101&lang=1

β) Μεχρι το 2010 επισης ειχε Γραμμες μεταφορας Ηλεκτρικης Ενεργειας Χαμηλης και Μεσαιας Τασης μηκους 226,456 χιλομετρα. …! (2-3 φορες η ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ...!)
http://www.dei.gr/ECOrganization.aspx?id=2610&nt=101&lang=1

Επειδη πολλοι ισως να μην ξερετε τι σημαινουν ολα αυτα σε κοστος σας συνιστω να αναζητησετε στο διαδικτυο (υπαρχουν αναρτημενες προσφορες /διαγωνισμοι κλπ με κοστος μεταφορας ανα χλμ η βρειτε ποσο κοστιζει πχ ενας πυλωνας μεταφορας ρευματος Υψηλης Τασης (αυτοι οι μεταλλικοι πυργοι με 4 ποδια που μεταφερουν ρευμα μεταξυ των μοναδων παραγωγης σε μεγαλες περιοχες καταναλωσης -πχ αστικα κεντρα /βιομηχανικες περιοχες.

Και μιλαμε για 226,000 χλμ δικτυο χαμηλης και μεσαιας τασης….
http://www.admie.gr/fileadmin/groups/EDAS_DSS/AnaptixiSistimatos/Timologio_syndesi...
Επισημα στοιχεια της ΡΑΕ….που εβγαλε εκτιμωμενο κοστος ανα χλμ διοτι προφανως την κατεκλεβαν οι εργολαβοι (αρα προφανως τα πληρωναμε πολύ περισσοτερο…)
Ας μην επεκταθω άλλο . Καντε τις πραξεις μονοι σας και ισως καταληξετε ότι τελικα η ΔΕΗ ως συνολο ισως και να ξεπερνα σε αξια ΣΗΜΕΡΑ τα 100 ΔΙΣ. (Μοναδες Παραγωγης, Μεταλλεια, Δικτυα, Σταθμοι, Τεχνογνωσια κλπ κλπ, Ακινητη περιουσια, Μηχανηματα κλπ)
Η επιχειρηση αυτή , τα δικτυα , οι μοναδες, η τεχνογνωσια που εχει σημερα η ΔΕΗ κλπ κλπ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ τοσα χρονια από τον ιδρωτα του Ελληνικου λαου για να μπορει να εχει στην κυριοτητα του αυτή την επιχειρηση που του παρεχει το κοινωνικο αγαθο της Ηλεκτρικης ενεργειας σε κάθε γνωνια της χωρας.
Ποιος είναι αυτος που θα τολμησει να ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ αυτή την περιουσια σε ΙΔΙΩΤΕΣ χωρις να εισπραξει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ αυτό το τιμημα?

Το κακο είναι ότι δεν καθονται πολλοι να την ψαξουν λιγο την Ιστορια…και ακουνε μονο τα καναλια τι λενε για τον Φωτοπουλο και τον κάθε Φωτοπουλο η τους καλοπληρωμενους Δεητζηδες….

Αν φταινε αυτά να τα διορθωσουν. Να τους απολυσουν η να τους εξισωσουν μισθολογικα με τους αλλους Ελληνες. Δεν είναι όμως αυτή διακιολογια για να ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ αυτή η τεραστια περιουσα για ψιχουλα…
Αν και για μενα κυριως η αξια της ΔΕΗ εχει να κανει με την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ, ΕΘΝΙΚΗ της σημασια...που τα ειπα στο προηγουμενο σχολιο μου. Κι αυτα δεν αποτιμωνται σε χρημα. Ειναι πολυ μεγαλυτερης Εθνικης σημασιας.

Θα παρακαλουσα οποιον θελει να κανει αναπαραγωγη αυτά τα στοιχεια να τα μαθουν οσοι περισσοτεροι Ελληνες γινεται.

Μονο ετσι θα μπορεσουμε να αντισταθουμε…στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.

παραπομπες:
http://www.dei.com.gr/Documents/lathouris12.3.pdf

http://www.dei.gr/Documents2/ETAIRIKA%20ENTYPA%20%20CORPORATE/TRANSMISSION%20GR.pdf

ΠΗΓΗ: Σχόλιο του χρήστη ELLINOFRENIS στο forum του Capital.gr