24 Ιουλ 2013

Καθηγητές... στα όπλα για τη διαθεσιμότητα

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΟΛΜΕ
Το πιο ζεστό καλοκαίρι είναι το φετινό για τους εκπαιδευτικούς, αλλά ακόμα πιο θερμό αναμένεται ότι θα είναι το φθινόπωρο, καθώς με την έναρξη των σχολείων σχεδιάζονται μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.
  Μετά τους 2.000 καθηγητές της τεχνικής ....
εκπαίδευσης που βγήκαν από χθες επίσημα πλέον σε διαθεσιμότητα, η ΟΛΜΕ καλεί τα μέλη της σε συνεχή ετοιμότητα εν όψει των καταιγιστικών αλλαγών που γίνονται στο χώρο της εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη λίστα των 2.000 εκπαιδευτικών εξαιρούνται περίπου 400 άτομα καθώς εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου (πολύτεκνοι, ανάπηροι, μεταπτυχιακά και άλλα κοινωνικά κριτήρια) και δεν μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Διαμαρτυρία
Χθες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ομοσπονδίας τους στο Σύνταγμα και μετά πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών να διαμαρτυρηθούν για το κύμα των απολύσεων που έχει χτυπήσει τον κλάδο τους.
Αύριο το απόγευμα η ΟΛΜΕ καλεί όλες τις ομοσπονδίες των κλάδων που βρίσκονται σε κινητοποίηση αυτή την περίοδο αλλά και όλες τις ομοσπονδίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να συναντηθούν στα γραφεία της για να «οργανώσουν από κοινού τον αγώνα ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις και συνολικά ενάντια στην πολιτικής της κυβέρνησης-τρόικας». Καλεί επίσης τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ) να συνεχίσουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους και να δημιουργήσουν σε κάθε περιοχή «κέντρα αγώνα».
Κατάληψη έκαναν χθες το πρωί οι καθηγητές που ανήκουν στην ΕΛΜΕ Αργολίδας, στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, για να διαμαρτυρηθούν για τις απολύσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι αυτές των 2.000 συναδέλφων τους. Η Ενωση Καθηγητών του Νομού Ηλείας κατήγγειλε τους Ηλείους μνημονιακούς βουλευτές, Κουτσούκο, Τζαβάρα, Κοντογιάννη, Αυγερινοπούλου και Μαρίνο που ψήφισαν το επίμαχο πολυνομοσχέδιο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους εκάστοτε υπουργούς να συγχωνεύουν, να κλείνουν σχολεία και να καταργούν οργανικές θέσεις από κλάδους ειδικότητες και τομείς.
Στο πλαίσιο της κινητικότητας του υπουργείου Παιδείας έχει αποφασιστεί ακόμη πως θα μεταταγούν 5.000 καθηγητές υποχρεωτικά από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι στο σύνολό τους καθηγητές, που μετά την αύξηση του ωραρίου δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο με το μάθημα της πρώτης τους ειδικότητας. Πρόκειται για γυμναστές, καθηγητές Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών. Ο αριθμός που θα μεταταχθεί ανά ειδικότητα δεν έχει καθοριστεί ακόμη -υπολογίζεται ότι θα γίνει μέχρι τις 10 Αυγούστου- καθώς δεν έχει καταγραφεί ο πραγματικός αριθμός των κενών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. 
Πηγή: enet.gr