12 Ιουλ 2013

Κληρώνει σήμερα για Ταμιευτήριο και Proton

Απόλυτο φαβορί για το Τ.Τ. η Eurobank. Oι υποψήφιοι για την Proton Bank. Ποια ξένα private equity και hedge funds "σκάναραν" τις δυο τράπεζες. Το ενδιαφέρον για distressed deals και τα ηχηρά ονόματα. Σήμερα οι αποφάσεις για τις δυο τράπεζες, τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις. 
Κληρώνει σήμερα η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank καθώς στις δύο το μεσημέρι συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να αποφασίσει τις προσφορές που πλειοδότησαν.
Νωρίτερα στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου η οποία βάσει και της αξιολόγησης των συμβούλων πώλησης ....
(Goldman Sachs για Τ.Τ., Rothschild για Proton) θα εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο τις προτιμητέες προσφορές. Οι αποφάσεις όμως θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.
Όπως είναι γνωστό για το Τ.Τ προσφορές κατέθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) ενώ για την Proton η Eurobank και, σύμφωνα με πληροφορίες το private equity Oaktree. Η ελληνική τράπεζα αποτελεί το απόλυτο φαβορί για την απόκτηση του Τ.Τ. και της Proton.
Όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day η προσφορά της Eurobank για το Τ.Τ. προβλέπει συνέργειες της τάξης των 2 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας, καθώς πέραν της αξιοσημείωτης μείωσης του κόστους χρηματοδότησης, περιλαμβάνονται και οφέλη από μείωση κόστους που θα προέλθει ως αποτέλεσμα του πλάνου αναδιάρθρωσης το οποίο δεσμεύεται στην DG Comp να τρέξει η τράπεζα.
Με δεδομένο ότι προκρίνονται οι συνέργειες και μέσω αυτών η ανάγκη της συστημικής ευστάθειας η προσφορά της Eurobank θα ανακηρυχθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η καλύτερη και η τράπεζα θα κληθεί για την υπογραφή κατ αρχήν συμφωνίας.
Όπως έγραψε το Euro2day, τα κριτήρια του διαγωνισμού διαφοροποιήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προκαλώντας νομικά κενά, την οξεία αντίδραση μέρους των ενδιαφερόμενων τραπεζών και βεβαίως κρίση ηγεσίας στο ΤΧΣ η οποία προς το παρόν αποσοβήθηκε αλλά μένει να φανεί αν εκδηλωθεί μετά τον κάβο της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την πώληση του ΤΤ.
Η Alpha και η Πειραιώς (μέσω της Γενικής) κατέθεσαν προσφορές με μετρητά που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική κατέθεσε προσφορά με χαρτιά που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και είναι έξυπνα διαρθρωμένη ώστε να μην προκαλεί dilution στους υφιστάμενους μετόχους και βεβαίως θέμα σε σχέση με την ελάχιστη συμμετοχή.

Ποιοι ξένοι "σκάναραν" ΤΤ και Proton

Μπορεί τελικώς στο διαγωνισμό πώλησης του Τ.Τ. να μην κατατέθηκε προσφορά απευθείας από κανένα ξένο αρκετά, όμως, private equity και hedge funds είχαν την ευκαιρία να δουν τα στοιχεία της τράπεζας και ένα απ αυτά να τα "σκανάρει" κιόλας.
Αντίστοιχα στην πώληση της Proton εμφανίστηκε πλήθος επίσης ξένων funds που είχαν την ευκαιρία να «ακτινογραφήσουν» την τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από εννέα private equity και hedge funds πήραν το φάκελο των δύο τραπεζών ενώ τουλάχιστον τρία εξ αυτών προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω, και είχαν την ευκαιρία να δουν από μέσα τις δύο τράπεζες και να πάρουν απαντήσεις επί ερωτήσεών τους.
Μεταξύ αυτών και ηχηρά ονόματα.
Το private equity fund Oaktree Capital συμμετείχε στo data room και των δύο διαγωνισμών πώλησης και κατέθεσε προσφορά μόνο για την Proton Bank.
Το παρών στην διεκδίκηση της Proton έδωσε και η Monarch Alternative Capital η οποία παρακολουθεί στενά την Ελλάδα εδώ και καιρό επιδιώκοντας να βρει distressed deals σε ευρύ φάσμα κλάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία των δύο τραπεζών πήρε και το γνωστό από τις επενδύσεις του στην Ελλάδα (πχ ΟΠΑΠ) hedge fund Baupost Group. Το φάκελο του Τ.Τ. πήρε σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και ο επενδυτικός βραχίονας του Qatar (Paramount).
Εκ του σύνεγγυς παρακολούθησε επίσης τη διαδικασία η Fairfax, η οποία, ήδη, έχει επενδύσει στην Ελλάδα (Eurobank Properties) και έδειξε «θερμό» ενδιαφέρον για να συμμετάσχει εμμέσως στις προσφορές που κατατέθηκαν.
Ο κατάλογος, όμως, όσων ενδιαφέρθηκαν δεν σταματάει εδώ. Funds όπως τα Anacap Capital, Aesion Capital, Ocho Capital, PPLV, Anchorage κά πήραν επίσης στοιχεία της μιας ή και των δύο προς πώληση τραπεζών.
Και ο λόγος είναι ότι όλα τους ενδιαφέρονται για distressed deals και επομένως δεν έχασαν την ευκαιρία να ακτινογραφήσουν τα χαρτοφυλάκια δανείων.
Έχουν ως εκ τούτου πλέον το πλεονέκτημα να πάνε στην Eurobank και να «μπιντάρουν» για την αγορά συγκεκριμένων δανείων τα οποία επέλεξαν από το χαρτοφυλάκιο δανείων των Τ.Τ. και Proton.
Και θα επιδιώξουν να το κάνουν πριν επιχειρηθεί η μερική ιδιωτικοποίηση της Eurobank.
Γιατί η ιδιωτικοποίηση μπορεί να φέρει «μεγάλα ψάρια» που θα ενδιαφέρονται για τις ίδιες ακριβώς δουλειές.
 
Πηγή: euro2day.gr