8 Αυγ 2013

ΕΛΙΑΜΕΠ: 5 μύθοι για την ελληνική κρίση και η πραγματικότητα

Την πραγματική διάσταση των πέντε μύθων της ελληνικής κρίσης, δίνει με μελέτη του το ΕΛΙΑΜΕΠ. Η μελέτη δημοσιεύεται στο site του ινστιτούτου Brookings, εν όψει και της κρίσιμης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον.
Μύθος 1: Η ελληνική οικονομία δεν ....
προσαρμόζεται
Όπως σημειώνει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής & Οικονομίας της ΑΣΟΕΕ και μέλος του δ.σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ, η Ελλάδα έχει επιτύχει τα τελευταία τρία χρόνια μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές, αφού το έλλειμμά της έχει μειωθεί κατά 9,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Από το 2008 έως το 2012, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μειώθηκε κατά 14,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη προόδου της προσαρμογής, η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης αλλά και την Πολωνία, τη Σουηδία και το Ην. Βασίλειο.

Μύθος 2: Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και χωρίς προσόντα
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος Έλληνας δουλεύει 40,9 ώρες την εβδομάδα, σημειώνουν ο Δημήτρης Κατσίκας  και ο Κυριάκος Φιλίνης του ΕΛΙΑΜΕΠ. Την ώρα που οι ώρες εργασίας στην Ισπανία είναι 37,2 την εβδομάδα, στην Πορτογαλία 37,9, στη Γαλλία 36,6 ωρών και στη Γερμανία 35,5. Επιπλέον, ποσοστό άνω του 63% των Ελλήνων ηλικίας 15-24 χρόνων συμμετέχουν στην εκπαίδευση, την ώρα που ο κοινοτικός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 61%.

Μύθος 3: Οι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους
Σύμφωνα με την Μαριάνθη Αναστασάτου, οικονομολόγο του ΕΛΙΑΜΕΠ, τα στοιχεία δείχνουν πως κάποιοι Έλληνες πληρώνουν πολλούς φόρους -ίσως περισσότερους από ό,τι θα έπρεπε, λόγω των υψηλών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος, των υψηλών εισφορών και των έμμεσων φόρων- και κάποιοι δεν πληρώνουν αρκετούς. Κανείς δεν θα πρέπει, ωστόσο, να ψάχνει τις αιτίες στο ελληνικό DNA, αλλά στη γραφειοκρατία, την ανεπάρκεια του φορολογικού μηχανισμού και την πολύπλοκη νομοθεσία.

Μύθος 4: Οι Έλληνες είναι εγωιστές
Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών, μόνο το 5% των Ελλήνων έδινε χρήματα σε φιλανθρωπίες το 2011 και ακόμα χαμηλότερο ποσοστό (3%), δώριζε το χρόνο του δεν φιλανθρωπικές οργανώσεις. Όμως, το χτύπημα της κρίσης προκάλεσε αλλαγή της στάσης των Ελλήνων, οι οποίοι άρχισαν να οργανώνονται μεταξύ τους και να βοηθούν ο ένας τον άλλο. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι άτυπες ομάδες δημιουργούν μια κοινωνική αλληλεγγύη, την οποία οι γηραιότεροι θυμούνται μόνο σε περιπτώσεις πολέμων και φυσικών καταστροφών.

Μύθος 5: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια ήσυχη γειτονιά και ο ρόλος της Ελλάδας δεν είναι σημαντικός
Σύμφωνα με τον Θάνο Ντόκο, γενικό διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή είναι σημαντικός για πέντε λόγους:
* Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.
* Η χώρα αποτελεί το πιο ευαίσθητο εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.
* Ο αγωγός TAP που επιλέχθηκε για τη μεταφορά του αερίου του Αζερμπαϊτζάν θα ενισχύσει σημαντικά τον οικονομικό και περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας.
* Η Ελλάδα μπορεί να γίνει οικονομική πύλη για την Κίνα στη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη, αλλά και “γέφυρα” ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.
* Πέραν της γεωστρατηγικής της θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, ως παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει και μια προνομιακή σχέση με το Ισραήλ, τον αραβικό κόσμο, το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα.


Πηγή: newmoney.gr