12 Αυγ 2013

Απευθείας πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των Λιμανιών σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το ΤΑΙΠΕΔ εκτός απροόπτου θα επιλέξει τη λύση της απευθείας πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού στους ....
ενδιαφερόμενους που θα συμμετάσχουν στους σχετικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και δεν θα ακολουθήσει την οδό της παραχώρησης επιμέρους δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη σκοπιμότητας που έχει στα χέρια του το ΤΑΙΠΕΔ και που παρουσιάζει η “Καθημερινή”, η πώληση μετοχών θα μπορούσε να αποτελεί μια βασική προσέγγιση για τα λιμάνια στα οποία οι επενδυτές  έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους.
Στον αντίποδα, σε όσα λιμάνια το επενδυτικό ενδιαφέρον περιορίζεται σε μερικές μόνο από τις δραστηριότητες τους, η ιδανικότερη λύση, αναφέρει η “Καθημερινή”,  θα ήταν η παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους παρά τη πώληση όλου του Λιμανιού.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του μετώπου των ιδιωτικοποιήσεων το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στον ΟΛΠ για την εξεύρεση κοινής αποδεκτής λύσης μεταξύ Cosco και ΟΛΠ.
Στη μελέτη σκοπιμότητας αναφέρεται ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενδιαφέρει τους επενδυτές γιατί αποτελεί πύλη προς τα Βαλκάνια, έχει καλά οικονομικά στοιχεία και καλές προσβάσεις και υποδομές.
Σύμφωνα με την μελέτη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ έχουν δείξει κυρίως στατηγικοί επενδυτές από την Ασία – Άπω Ανατολή και την Ευρώπη.
Ενδιαφέρον για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού καταγράφει η μελέτη σκοπιμότητας του ΤΑΙΠΕΔ και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Αν τα σχέδια  της απευθείας πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού στους ενδιαφερόμενους δεν ευοδωθούν, τότε το ταμείο αναμένεται να προτιμήσει τη λύση των επιμέρους παραχωρήσεων και οι διαγωνισμοί για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ θα αφορούν συμβάσεις διαρκείας 50 ετών.

Πηγή: newmoney.gr