19 Αυγ 2013

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

Στέλιος ΣταυρίδηςΤην παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και λίγες ώρες αργότεραο Στέλιος Σταυρίδης την υπέβαλε. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή της αποπομπής του Σ. Σταυρίδη είναι δημοσίευμα που αφορά ταξίδι του με ....
ιδιωτικό αεροπλάνο γνωστού επιχειρηματία.
Στέλιος Σταυρίδης Στέλιος Σταυρίδης Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, υπέβαλε ο Στέλιος Σταυρίδης, ο οποίος στη δήλωσή του αναφέρει: «Ευχαριστώ θερμότατα την υπέροχη ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαιρετική και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε και εύχομαι από καρδιάς η κυβέρνηση, με την οποία επίσης συνεργάστηκα άψογα, να προχωρήσει δυναμικά και με επιτυχία το πάρα πολύ δύσκολο, αλλά εθνικά αναγκαίο έργο των αποκρατικοποιήσεων».
Μέσα στο Σεπτέμβριο προβλεπόταν να ξεκινήσουν από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΕΥΑΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τελευταία πράξη του κ. Σταυρίδη από τη θέση του προέδρου του Ταμείου ήταν η συμφωνία μεταβίβασης του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην Emma Delta.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το αίτημα να υποβάλει την παραίτησή του ο κ. Σταυρίδης έγινε με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας ότι ταξίδεψε με το ιδιωτικό αεροπλάνο επιχειρηματία ο οποίος μόλις είχε αγοράσει κρατική εταιρεία.
Ο Στέλιος Σταυρίδης είναι ο δεύτερος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ που αναγκάζεται σε παραίτηση σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, προκαλώντας αναταράξεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας που παίζει κομβικό ρόλο στο διεθνές σχέδιο διάσωσης, αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Ο προκάτοχός του, Τάκης Αθανασόπουλος, παραιτήθηκε μετά τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με την προηγούμενη θέση του σε κρατικό φορέα.
Οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα είναι, μεταξύ άλλων, μόνιμος πονοκέφαλος για την ΕΕ και το ΔΝΤ, σημειώνεται. Τον περασμένο μήνα, οι δανειστές δήλωσαν ότι θα αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, μετά τη διαπίστωση ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να εκπληρώσει το στόχο του 2013 περίπου κατά 1 δισ. ευρώ.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι η παραίτηση του κ. Σταυρίδη τίθεται άμεσα σε ισχύ και πρόσθεσε ότι αφορμή στάθηκε δημοσίευμα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” του Σαββάτου, σύμφωνα με το οποίο ο Σταυρίδης ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Δημήτρη Μελισσανίδη, βασικού μετόχου ελληνοτσεχικής κοινοπραξίας που συμφώνησε το Μάιο ν' αγοράσει το 33% του ΟΠΑΠ ΑΕ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σ. Σταυρίδης δέχτηκε να χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος του Μελισσανίδη για να μεταβεί στο εξοχικό του. “Ο Μελισσανίδης, που ταξίδευε για τη Γαλλία, προσφέρθηκε να με πάρει μαζί του για να με εξυπηρετήσει” φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Σταυρίδης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πτήση έγινε αμέσως μετά την υπογραφή της καταληκτικής συμφωνίας του ΟΠΑΠ ΑΕ ύψους 652 εκατ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, δήλωσε στο Reuters ότι θα παραμείνει στη θέση του και ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν πρόκειται να πληγεί από την παραίτηση Σταυρίδη. “Δεν πρόκειται να υπάρξουν καθόλου καθυστερήσεις στο πρόγραμμα” δήλωσε, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να ανατραπεί η συμφωνία για την ΟΠΑΠ ΑΕ εξαιτίας της παραίτησης Σταυρίδη.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την παραίτηση, την οποία απέδωσε σε “ηθικούς λόγους”.
Ο Στέλιος Σταυρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος του Πολυτεχνείου Ζυρίχης με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα Οικονομικά. Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά με τη Δράση και στη συνέχεια τη Νέα Δημοκρατία.
Έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές βιομηχανίες όπως οι: Όμιλος Lavipharm, Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον, Τσιμέντα Ηρακλής-Lafarge, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου. Το Νοέμβριο του 2012 διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Επίσης είναι πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου του EuroCommerce, Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργοδοτών και της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου και μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του ΕΒΕΑ. 
Πηγή: enet.gr