6 Αυγ 2013

Το πρώτο μπιφτέκι εργαστηρίου είναι γεγονός

Ένας Ολλανδός επιστήμονας κατάφερε για πρώτη φορά να κατασκευάσει ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι από βλαστοκύτταρα, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα δώσει τέλος στο επισιτιστικό πρόβλημα και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η παρουσίαση του ....
νέου μπιφτεκιού από βλαστοκύτταρα συμπίπτει χρονικά με το κάλεσμα των Ηνωμένων Εθνών για αύξηση των επενδύσεων για «καινοτομίες στον τομέα των τροφίμων».

Το «βλαστομπιφτέκι», που ζυγίζει 142 γραμμάρια και σύμφωνα με το RT η παραγωγή του κοστίζει περίπου 332.000 δολάρια, παρουσιάστηκε σε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας στο Λονδίνο, όπως δήλωσε ο δημιουργός του Μάρκ Ποστ, καθηγητής του Πανεπιστήμιο του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στο Bloomberg. 

Το κρέας δοκίμασαν δύο γευσιγνώστες. Η μία δήλωσε: «Περίμενα την υφή του πιο μαλακή, έχει αρκετά έντονη γεύση, που μοιάζει με αυτή του κρέατος, αν και είναι λιγότερο ζουμερό. Πάντως για μένα είναι κρέας». Ο άλλος κριτικός ανέφερε: «Η γεύση του θυμίζει κρέας, αν και μου λείπει το λίπος, πάντως γενικά όταν το τρως, έχεις την αίσθηση ενός χάρμπουγκερ, αν και με κάπως διαφορετική γεύση».

Όπως επισημαίνεται λίγα βλαστικά κύτταρα είναι αρκετά για δημιουργήσεις έως και 20.000 τόνους κρέατος στα εργαστήριο. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το πρώτο μοσχαρίσιο μπιφτέκι εργαστηρίου από βλαστοκύτταρα και αυτό είναι η απόδειξη ότι μπορούμε πραγματικά να το κάνουμε», δήλωσε ο Σέρκει Μπρίν, διευθύνων σύμβουλος της Google, ο οποίος χρηματοδοτεί, σύμφωνα με το RT, τις έρευνες.

Η περιουσία του Μπρίν εκτιμάται από το Forbes σε 22,8 δις δολάρια και είναι μεταξύ άλλων γνωστός για τη δημιουργία επιχειρήσεων καινοτομίας, όπως η κατασκευή αυτοκινήτων που δεν χρειάζονται οδηγό.

«Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν πως το μπιφτέκι του εργαστηρίου είναι τελείως τρελό, ωστόσο είναι αναπόφευκτο. Ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε κρέας σήμερα δεν είναι βιώσιμος. Δεν είναι καλός για το περιβάλλον και για τα ζώα», δηλώνει μεταξύ άλλων ο Μαρκ Ποστ σε συνέντευξή του στο BBC.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το «μπιφτέκι εργαστηρίου» θα μπορούσε να παραχθεί σε ποσότητες και να διατεθεί στην αγορά για εμπορική χρήση σε μία ή δύο δεκαετίες. Ο Ποστ ξεκίνησε την έρευνά του το 2008 και όπως επισημαίνει ο ίδιος στο Bloomberg το υψηλό κόστος είναι και το βασικότερο εμπόδιο για τη μαζική παραγωγή του δημιουργήματός του.

Ο Ποστ τονίζει πως το «μπιφτέκι εργαστηρίου» δεν έχει καμία σχέση με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. «Από την καλλιέργεια μοσχαρίσιου κρέατος, παράγεται μοσχαρίσιο κρέας. Αποτελείται από κύτταρα αγελάδας», σημείωσε.

Ο Ολλανδός επιστήμονας υποστηρίζει πως η παραγωγή κρέατος σε εργαστήριο αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την κτηνοτροφία, που όπως υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμβάλλει έως και 18% στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και χρησιμοποιεί περίπου 30% των παγκόσμιων εδαφών που δεν καλύπτονται με πάγο.

Επίσης μελέτες που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος αναφέρουν πως θα υπάρξει έντονο επισιτιστικό πρόβλημα μέχρι το 2050 καθώς η παραγωγή δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού που αναμένεται να φτάσει στα 9,6 δις. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων επισημαίνει πως οι τιμές θα αυξηθούν λόγω της αύξησης της ζήτησης και ο ΟΗΕ κάλεσε τα μέλη του να επενδύσουν περισσότερο στην καινοτομία στον τομέα των τροφίμων.

Σημειώνεται πως η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων Peta επικροτεί το νέο μπιφτέκι εργαστηρίου. Εξάλλου η Peta διοργανώνει έναν διαγωνισμό με έπαθλο 900.000 για τον πρώτο επιστήμονα που θα καταφέρει να δημιουργήσει τεχνητό κρέας κοτόπουλου.


Πηγή: tvxs.gr