1 Αυγ 2013

Υποχώρησε το ευρώ μετά τις δηλώσεις του Ντράγκι

Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών (1,3193 δολ.) υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, για το "πάγωμα" των επιτοκίων.Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας σήμερα στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, διαβεβαίωσε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα... παραμείνουν στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα, για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα.


Έτσι το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύονταν στα 1,3224 δολάρια από το επίπεδο των 1,3276 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3226 δολάρια.

Αρνητικά επηρέασαν ακόμη το ευρώ οι δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης που διαβλέπει για την ευρωζώνη η ΕΚΤ. Ο πρόεδρός της παρόλο που εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την υπέρβαση της κρίσης στην ευρωζώνη, επανέλαβε ότι ο κίνδυνος να υποχωρήσει περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει υπαρκτός.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) εμφανίστηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς το σύνολο των συναλλαγών έφθασε τα 13 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 4 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 10% και συγκεκριμένα στο 9,81% από 10,08% που ήταν χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,67% να περιοριστεί στο 8,14% από το 8,40% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,53% στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,44%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,34%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,226%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,13%.

Πηγή:http://www.newsit.gr