16 Αυγ 2013

Σε επικίνδυνα… νερά οι αποκρατικοποιήσεις

Πενιχρά τα αποτελέσματα στο μέτωπο των εσόδων. Το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει μαζικό ξεπούλημα. Πρώτη στη λίστα η ΕΥΑΘ, έπονται ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ
Του Βασίλη Γεώργα
Σε τροχιά σύγκρουσης με την ίδια την κοινωνία αναμένεται να οδηγήσει την κυβέρνηση η επόμενη φάση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς το μαζικό ξεπούλημα που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ στις δημόσιες επιχειρήσεις αγγίζει πλέον ευαίσθητους τομείς, όπως η ύδρευση, οι ενεργειακές υποδομές, τα μεγάλα λιμάνια της χώρας και τα ....
αεροδρόμια, τα οποία θα βγουν στο σφυρί στις χαμηλότερες αποτιμήσεις των τελευταίων δεκαετιών λόγω κρίσης.

Η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, που τελεί ήδη υπό την αμφισβήτηση της τρόικας για τα «πενιχρά» αποτελέσματα στο μέτωπο των εσόδων, θα επιδιώξει να δρομολογήσει όπως-όπως τους επόμενους μήνες τους διαγωνισμούς για τα τελευταία «ασημικά» του Δημοσίου, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για τη μαζική εκποίηση επιχειρήσεων το 2014, ώστε να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος μνημονιακός στόχος είσπραξης 3,5 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Στόχος που αναμένεται να αναθεωρηθεί για άλλη μια φορά τον Σεπτέμβριο, καθώς όλα δείχνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν πρόκειται να «πιάσει» ούτε τα μισά από τα 1,6 δισ. ευρώ που ζητεί η τρόικα με την αναθεώρηση του Ιουλίου.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Υπό το πρίσμα αυτό, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προετοιμάζεται πυρετωδώς πλέον για την ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), καθώς και των δύο λιμανιών στον Πειραιά και τη συμπρωτεύουσα (ΟΛΠ και ΟΛΘ). Και τα τέσσερα αυτά εγχειρήματα αναμένεται ότι θα θέσουν σε δοκιμασία τόσο την κυβερνητική συνοχή λόγω των εσωτερικών διαφωνιών σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. όσο και τα ερείσματα της κυβέρνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ήδη εκδηλώνονται ισχυρές αντιδράσεις στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, που έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης της τρόικας τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του Ταμείου, Στέλιος Σταυρίδης, υποστήριξε πάντως ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αναδεικνύοντας σε κορωνίδες του προγράμματος την προώθηση των διαγωνισμών για την εκχώρηση του δικαιώματος διαχείρισης των υδάτων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Παρά τις ηχηρές διαφωνίες που εκδηλώνονται στη Θεσσαλονίκη (Μπουτάρης, Ενωση Πολιτών για το Νερό κ.ά.), αλλά και τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ επιδιώκεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013, ενώ για την ΕΥΔΑΠ στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, αφού πρώτα εκπληρωθεί το προαπαιτούμενο μέτρο της τρόικας για τη ρύθμιση των χρεών από και προς το Δημόσιο.

Το πακέτο των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αποτελεί ακόμη μία από τις «ελπίδες» της κυβέρνησης, παρότι και στις δύο περιπτώσεις οι πολιτικές κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ισχυρές. Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, θα δημοσιευτεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, ώστε το 1ο-2ο τρίμηνο του 2014 η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί.

Εντούτοις, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει στο μοντέλο αποκρατικοποίησης, επιχειρώντας να γεφυρώσει τις διαφωνίες που εκφράζονται μεταξύ άλλων από το περιβάλλον Βενιζέλου, τον Γ. Ανωμερίτη και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, για το αν το δέον είναι να γίνει πώληση μετοχών των εταιρειών ή να συναφθούν συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης.

Μαζί με τα δύο μεγάλα λιμάνια θα πάρουν σειρά και οι διαγωνισμοί για άλλα 10 περιφερειακά λιμάνια (Λαύριο, Ραφήνα, Ελευσίνα, Βόλος, Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Κέρκυρα και Καβάλα), ενώ μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται ακόμη να «τρέξει» η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος και το πρώτο μέρος του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στη λίστα με τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του έτους έχουν ενταχθεί επίσης τα σχέδια «αξιοποίησης» του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, και αργότερα του νέου διεθνή αερολιμένα Αθηνών.

Μέσα στο φθινόπωρο, και αφού αποφασιστεί τι θα γίνει με το προσωπικό των εταιρειών, θα δρομολογηθούν και οι ενέργειες αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, για τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ακόμη «εντολή».

Η τρόικα πιέζει έντονα να προχωρήσει και το σχέδιο διάλυσης της ΔΕΗ, με την ιδιωτικοποίηση τόσο των δικτύων μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) όσο και την παραχώρηση του 30% της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού σε ιδιώτες μέσω σύστασης νέας εταιρείας. Οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα μέχρι και το τέλος του χρόνου θα πρέπει να προχωρήσει και η προετοιμασία πώλησης των ΕΛΠΕ, με τη ΔΕΠΑ και την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού να παραμένει μεγάλο ερωτηματικό.

Ομόλογα ακινήτων 1 δισ. ευρώ

Για να καλύψει την τρύπα στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει παράλληλα και το σχέδιο τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από τις πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου, με στόχο να εισπράξει περί το 1 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων. Για τη σχετική «δουλειά» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η UBS και η BNP Paribas. Στο πακέτο θα ενταχθούν είτε ακίνητα που έχουν ήδη βγει στο σφυρί (π.χ. περιουσιακά στοιχεία στη Χαλκιδική) είτε ακίνητα τα οποία θα μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ τους επόμενους μήνες.
Πηγή: efsyn.gr