2 Αυγ 2013

Ιστορική καταδίκη Μπερλουσκόνι

Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε την ποινή φυλάκισης του διάσημου πολιτικού και επιχειρηματία, που είχε γλιτώσει ανάλογες καταδίκες, κατά τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Σε εκκρεμότητα το θέμα των πολιτικών του δικαιωμάτων.     
Για πρώτη φορά, την τελευταία 20ετία, ο Σίβλιο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε τελεσίδικα και οριστικά από το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας. Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του εφετείου του Μιλάνου το οποίο είχε καταδικάσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για μια υπόθεση φορολογικής απάτης στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών ....
δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset – από την ποινή αυτή έχουν ήδη παραγραφεί τα τρία έτη φυλάκισης.
Κατ’ οίκον περιορισμός ή κοινωφελής εργασία
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) η υποστήριξη του οποίου θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού, καλείται να εκτίσει ένα χρόνο φυλάκιση, το οποίο σημαίνει πιθανότατα κατ” οίκον περιορισμό ή να προσφέρει αντίστοιχη κοινωφελή εργασία.
Σε εκκρεμότητα τα πολιτικά του δικαιώματα
Οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το εφετείο της ιταλικής συμπρωτεύουσας οφείλει να επανακαθορίσει τη διάρκεια της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του Μπερλουσκόνι. Τον Μάιο, το εφετείο είχε επιβάλει πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του Μπερλουσκόνι αλλά ο γενικός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε εισηγηθεί αυτή να μειωθεί σε τρία χρόνια. Αναλυτές θεωρούν ότι η αποψινή απόφαση μειώνει εν μέρει την πίεση που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση συνεργασίας υπό του Ενρίκο Λέτα, αλλά τονίζουν ότι δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσε ο Μπερλουσκόνι.
Υπάρχει η πιθανότητα το εφετείο του Μιλάνου να επισπεύσει την εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης και η νέα απόφαση για τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που είχε επιβληθεί στον επικεφαλής της ιταλικής κεντροδεξιάς να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα στην Ιταλία βρίσκονται σε κινητικότητα, προκειμένου να αποφασίσουν για το πώς θα χειριστούν την καταδίκη Μπερλουσκόνι.
Επηρεάζεται η κυβέρνηση;
Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι αποφάσεις της ιταλικής δικαιοσύνης «δεν πρέπει να συγχέονται» με την πολιτική ζωή της χώρας, ενώ διαβεβαίωναν ότι δεν αναμένουν η απόφαση να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση ή να δυσχεράνει το έργο της.
Το ανώτατο στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Γκουλιέλμο Επιφάνι δήλωσε ότι «η δικαστική απόφαση» αυτή «πρέπει να τύχει σεβασμού και να εφαρμοστεί». Όσον αφορά το μέλλον της κυβέρνησης Λέτα, η «σκληρή» δήλωση του Επιφάνι δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει σειρά πολιτικών εξελίξεων.
Στελέχη της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, επέμειναν να λένε ότι «η κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να συνεχίσει το έργο της, όποια και αν είναι η τελική δικαστική ετυμηγορία». Μένει να εξακριβωθεί αν η κυβέρνηση Λέτα θα μπορέσει να ξεπεράσει την φόρτιση την οποία έχει προκαλέσει στο συντηρητικό πολιτικό στρατόπεδο η απόφαση.
Ο μεγιστάνας του Τύπου έχει ένα μήνα καιρό για να ζητήσει να εκτίσει την ποινή του σε κατ” οίκον περιορισμό. Ούτως ή άλλως, δεδομένης και της ηλικίας του πρώην πρωθυπουργού, θεωρείται απίθανο να οδηγηθεί στην φυλακή.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παράλληλα, αναφέρουν ότι για να εφαρμοστεί η καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε ένα χρόνο φυλάκιση –η οποία θεωρείται πιθανό να μετατραπεί σε κατ” οίκον περιορισμό– δεν απαιτείται έγκριση του κοινοβουλίου. Ο Μπερλουσκόνι, σχολίασε ο ιταλικός Τύπος, χάνει με την καταδίκη αυτή και τον τιμητικό τίτλο του «Καβαλιέρε».
Έκκληση Λέτα για ηρεμία, σεβασμό ζητεί ο Λέτα
«Η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός της βούλησης της δικαιοσύνης», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. «Ελπίζω ότι μπορούν τώρα να αναπτυχθούν στην βουλή πιο ευνοϊκές συνθήκες ώστε να εξετασθούν τα προβλήματα της δικαιοσύνης. Χρειάζεται σύμπνοια και συνεργασία ώστε να μπορέσει η χώρα να ασχοληθεί με θέματα βασικής σημασίας για την θεσμική της δομή», πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κάλεσε να επικρατήσει «κλίμα ηρεμίας» και να προταχθεί «το καλό της χώρας» μετά τη δικαστική απόφαση. Αναφερόμενος στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, είπε ότι «για το καλό της χώρας και λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τον φυσικό εσωτερικό διάλογο των διάφορων πολιτικών δυνάμεων, ο σεβασμός στους θεσμούς και ένα ήρεμο κλίμα πρέπει να ωθήσουν τους πάντες να στηρίξουν το συμφέρον της χώρας έναντι ιδιαίτερων και μεροληπτικών συμφερόντων».
Από την πλευρά του ο Νίτο Πάλμα, στέλεχος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην τελευταία κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι, διαβεβαίωσε βγαίνοντας από μια συνεδρίαση στελεχών του κόμματος ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ιταλίας δεν θα έχει συνέπειες για την κυβέρνηση, παρά την έντονη πικρία για την έκβαση της υπόθεσης. «Η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την κυβέρνηση Λέτα, η οποία σχηματίστηκε για να υπηρετήσει τη χώρα και θα συνεχίσει να την υπηρετεί, σε ό,τι μας αφορά», επισήμανε ο Πάλμα.
Ο Μπέπε Γκρίλο, ο ηγέτης του M5S (Κίνημα Πέντε Αστέρων), έγραψε δηκτικά στο ιστολόγιό του ότι η απόφαση «είναι σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο Μπερλουσκόνι μόλυνε, διέφθειρε και παρέλυσε την πολιτική ζωή της χώρας επί 21 χρόνια».
Κορυφαία στελέχη της ιταλικής κεντροδεξιάς, συνεδριάζουν για τον καθορισμό της περαιτέρω στρατηγικής τους. «Πρόκειται για μια ημέρα μεγάλης πίκρας και παραποίησης της αλήθειας», δήλωσε πριν από λίγο ο Ενρίκο Ροτόντι, στέλεχος της κεντροδεξιάς.
«Είναι ο επίλογος του πολέμου που κήρυξε μια μικρή μερίδα της ιταλικής δικαιοσύνης και συνέχισε κατά ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη κι ενός από τους σημαντικότερους φορολογούμενους της Ιταλίας», τόνισε η πρώην υπουργός Μάρα Καρφάνια.
Θα προσφύγει στην Ευρώπη
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι δικηγόροι Φράνκο Κόπι, Νικολό Γκεντίνι και Πιέρο Λόγκο, ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να προσφύγουν σε ευρωπαϊκά φόρα, μετά την απόφαση που έλαβε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας σε βάρος του πελάτη τους για την υπόθεση φορολογικής απάτης του ομίλου Mediaset. «Η απόφαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Μέντιασετ μας αφήνει άναυδους. Υπήρχαν ιδιαίτερα βάσιμα στοιχεία και αποδείξεις για να αποφασιστεί η πλήρης αθώωση του Μπερλουσκόνι», ανέφεραν οι τρεις δικηγόροι.
Οι Κόπι, Γκεντίνι και Λόγκο πρόσθεσαν ότι πρόκειται να αναλάβουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία, και στα ευρωπαϊκά φόρα, ώστε «η άδικη αυτή απόφαση να αναθεωρηθεί σύντομα». Πιθανόν οι συνήγοροι του ηγέτη της ιταλικής δεξιάς αναφέρονται σε μια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πηγή: efsyn.gr  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters