20 Αυγ 2013

Ποιους υπαλλήλους αφορά η κινητικότητα και πώς θα γίνει η επιλογή - Το χρονοδιάγραμμα και τελικές διευκρινίσεις από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
- Δεν αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων διευκρινίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
- Με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση και η μοριοδότηση
- Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι...
- Πότε ακολουθούν οι υπόλοιποι
- Όλη η διαδικασία θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ
- Ένα προς ένα τα βήματα για τη διαδικασία της κινητικότητας

Σε διευκρινήσεις προχώρησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα. Η αξιολόγηση και μοριοδότηση προσωπικού λοιπόν αφορά μόνον όσους προέρχονται από υπουργεία και άλλους φορείς, στους οποίους από την αξιολόγηση προέκυψε πλεονάζον προσωπικό και όχι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Η πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

Όπως τονίζεται στη σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, η πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας που περιλαμβάνει 12.500 εργαζόμενους στο Δημόσιο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από αυτούς, οι 4.401 έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας από τον περασμένο Ιούλιο και πρόκειται για 2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σημειώνεται ακόμη ότι ακολουθεί η ένταξη των υπολοίπων υπαλλήλων, που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500, οι οποίοι θα προέρχονται απ' όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, στη βάση της αξιολόγησης των δομών τους και των σχετικών σχεδίων στελέχωσης.

Στις 2 και 12 Αυγούστου εκδόθηκαν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης δυο υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των υπαλλήλων που μπαίνουν σε κινητικότητα, αυτών που τίθενται προς μετάταξη ή μεταφορά καθώς και των κριτηρίων επιλογής, κατάταξης και μοριοδότησής τους.

Με αντικειμενικά κριτήρια θα γίνει η μοριοδότηση των υπαλλήλων - Θα συνεκτιμηθεί η εργασιακή εμπειρία

Η επιλογή των υπαλλήλων για μετάταξη - μεταφορά διασφαλίζεται ότι διενεργείται ύστερα από αντικειμενική μοριοδότηση των προσόντων τους, τυπικών και ουσιαστικών ενώ θα συνεκτιμηθεί και η εργασιακή και διοικητική εμπειρία αλλά και η υπηρεσιακή απόδοσή τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο Δημόσιο και ιδίως αν πρόκειται για διαδικασία γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ή για διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ ή για διαδικασία που ελέγχει το ΑΣΕΠ, καθώς και για διαγωνισμό εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Στις 16 Αυγούστου εκδόθηκε εγκύκλιος, στην οποία διευκρινίζονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για το πρόγραμμα κινητικότητας.

Τα βήματα για τη διαδικασία της κινητικότητας είναι:

1. Αποφάσεις Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης για τη νέα δομή και τη στελέχωση των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.

2. Έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τη σύσταση και την κατάργηση θέσεων στις ανωτέρω δομές και ενημέρωση του ΥΔΙΜΗΔ.

3. Απόφαση ΥΔΙΜΗΔ για τον αριθμό και τα προσόντα των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν ανά φορέα υποδοχής.

4. Κατάθεση αιτήσεων, έλεγχος πιστοποιητικών και συμπλήρωση πινάκων συνδρομής κριτηρίων από τους φορείς προέλευσης των υπαλλήλων.

5. Επιλογή υπαλλήλων που θα διατεθούν κατά σειρά προτεραιότητας από τους φορείς υποδοχής.

6. Έκδοση Υπουργικής Απόφασης μετάταξης - μεταφοράς του υπαλλήλου στη νέα θέση.

Υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ όλη η διαδικασία

Όλη η διαδικασία θα γίνει υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, το οποίο έχει αναλάβει τη μοριοδότηση των υπαλλήλων, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που υιοθέτησε το υπ. Δ. Μεταρρύθμισης τόσο για την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας όσο και για την επανατοποθέτηση των υπαλλήλων.

Στο πρόγραμμα της κινητικότητας τίθενται συνολικά 25.000 από το σύνολο των 618.709 τακτικών υπαλλήλων, ένα ποσοστό δηλαδή μόλις 4%.

Συγχρόνως, τη διετία 2013 - 2014 θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά από το Δημόσιο 15.000 υπάλληλοι που θα αντικατασταθούν από αντίστοιχο αριθμό νέων υπαλλήλων, με αξιοκρατικές και αδιάβλητες διαδικασίες (ΑΣΕΠ) στο πλαίσιο της αναγκαίας ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σαμαράς σε υπουργούς: «Κλείστε» την κινητικότητα μέχρι την Παρασκευή!

Πηγή:http://www.newsit.gr