14 Αυγ 2013

Αιματηρή επέμβαση του στρατού στην Αίγυπτο

Οι δυνάμεις του στρατού επιχείρησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο. Για πάνω από 100 νεκρούς κάνει λόγο η Μουσουλμανική Αδελφότητα, σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες λένε οι Αρχές. Σύλληψη 200 ατόμων, ακινητοποίηση τρένων που περνούν από την πρωτεύουσα. 

Μεγάλη επιχείρηση διάλυσης του συγκεντρωμένου πλήθους που πραγματοποιούσε διαδήλωση υπέρ του ανατραπέντος προέδρους Μοχάμεντ Μόρσι έγινε στο Κάιρο.
Οι δυνάμεις του αιγυπτιακού στρατού ξεκίνησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων σε δύο πλατείες του Καΐρου, ενώ στη ....
συνέχεια τα επεισόδια πήραν μεγάλες διαστάσεις. Στρατιωτικό ελικόπτερο πετά επάνω από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, ενώ σύννεφα καπνού από τα δακρυγόνα έχουν καλύψει την περιοχή.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι αιγυπτιακές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους και κάλεσε τον κόσμο να κατεβεί στους δρόμους, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση.
egypt-live
«Δεν πρόκειται για απόπειρα διάλυσης του πλήθους, αλλά για απόπειρα να πνιγεί στο αίμα κάθε αντίθετη στο στρατιωτικό πραξικόπημα φωνή», δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χάνταντ, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στο Twitter.
Ακινητοποίηση τρένων, εκατοντάδες συλλήψεις

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων εκτός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Από την πλευράς της, η αιγυπτιακή αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 200 ατόμων.
Τέλος, υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και στις πόλεις Ασιούτ και Μίνια, όπου πυρπολήθηκε και μια εκκλησία.
Ευρωπαϊκή ανησυχία για τα επεισόδια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «υπερβολικά ανησυχητικές» τις πληροφορίες για θανάτους διαδηλωτών στη διάρκεια καταστολής των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας και έκανε έκκληση στις αιγυπτιακές αρχές για αυτοσυγκράτηση.
«Οι πληροφορίες για θανάτους και τραυματισμούς είναι υπερβολικά ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ο Μάικλ Μαν και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνουμε ότι η βία δεν θα οδηγήσει σε καμία λύση και καλούμε τις αιγυπτιακές αρχές να επιδείξουν την απόλυτη αυτοσυγκράτηση».
Πηγή: efsyn.gr