Για άλλη μία φορά, η χώρα μας καταγράφει αρνητική πρωτιά, καθώς βρίσκεται στην...
κορυφή της λίστας των χωρών-μελών, όσον αφορά στις μειώσεις μισθών.
Η συλλογή στοιχείων έγινε κατόπιν αιτήματος των Εργατικών της αντιπολίτευσης.
Αναλυτικά τα στοιχεία
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ύφεσης, από τα μέσα του 2010 έως σήμερα, αποκαλύφθηκε ότι το ωρομίσθιο του εργαζομένου στην Ελλάδα έχει υποστεί μείωση της τάξης του 11,3%. Ακολουθούν, μεταξύ άλλων, η Πορτογαλία και η Ολλανδία, ενώ στη Βρετανία, όπου επικεντρώνεται η έκθεση, το ποσοστό της μείωσης αγγίζει το 5,5%.
Πτώση στις απολαβές τους κατά 3,3% έχουν υποστεί και οι εργαζόμενοι στην Ισπανία την ίδια περίοδο, ενώ στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 3%. Αντιθέτως, στη Γερμανία τα ωρομίσθια αυξήθηκαν κατά 2,7% την περίοδο της ύφεσης και στη Γαλλία κατά 0,4%. Πάρα ταύτα η μεγαλύτερη άνοδος έχει σημειωθεί στην Βουλγαρία (13,2%).
Συγκεντρωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μέσο ωρομίσθιο έχει ελαττωθεί κατά 0,7% και στην Ευρωζώνη κατά 0,1%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε πρόσφατη έκθεσή του είχε προβλέψει ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση και το 2014, για έβδομο δηλαδή κατά σειρά χρόνο, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,2%. Επιπλέον είχε εκτιμήσει ότι η ανεργία θα αγγίξει το 28% έως και τα τέλη του 2014. Στην έκθεσή του για τον δείκτη ευημερίας, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι το μέσο καθαρό εισόδημα ενός νοικοκυριού στην Ελλάδα ανέρχεται στα 20.440 δολάρια ετησίως (15.890 ευρώ), ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο στις χώρες-μέλη (23.047 δολάρια το χρόνο).
Στο 4,6% η ύφεση
Στο μεταξύ η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι η ύφεση στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ανήλθε στο 4,6%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση παρουσίασε επιβράδυνση, καθώς το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 5,6%. Κατά τη διάρκεια του 2012, το ΑΕΠ μειωνόταν με ρυθμό άνω του 5,7% (έως 6,7%).
Στα 2,6 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα
Στα 2,6 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης, όπως έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 1ο επτάμηνο του 2013, όπως τα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο στόχος που είχε τεθεί ήταν για έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν περιλαμβάνουν τους προϋπολογισμούς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και τους τόκους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Πηγή:http://www.zougla.gr