Την ώρα που οι εκθέσεις
από Κομισιόν και ΔΝΤ μιλούν για αβεβαιότητα του ελληνικού προγράμματος
και ασκούν πιέσεις για νέα μέτρα, ο υπ. Οικονομικών βρίσκεται σε
κατάσταση πανικού από τα σημάδια κόπωσης και καλοκαιρινής χαλάρωσης των
στελεχών της κυβέρνησης
Με το όπλο παρά πόδα βρίσκεται η
ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, γνωρίζοντας ότι αυτό το καλοκαίρι δεν
θα θυμίζει κανένα άλλο, καθώς, όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Στουρνάρα,
«βρισκόμαστε σε πόλεμο τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι ....
να κερδίσουμε».
Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο έχουν να αντιμετωπίσουν τα σημάδια χαλάρωσης στην κυβέρνηση, που έχουν κάνει, ως είθισται, την εμφάνισή τους, ύστερα από παρατεταμένες περιόδους «φόρτου εργασίας», όπως ήταν η προηγούμενη αξιολόγηση της τρόικας.
Αυτά τα σημάδια προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Συνεργάτες του αναφέρουν ότι ο υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι οι δύο εκθέσεις της τρόικας ήταν απλώς «οι προειδοποιητικές βολές» πριν από τη μάχη του Σεπτεμβρίου με τους επικεφαλής. Γι' αυτό και στην πλατεία Συντάγματος θέλουν τουλάχιστον σε αυτή την αξιολόγηση να έχουν στα χέρια τους τα χαρτιά που θα αποδεικνύουν ότι έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.
Ετοιμοι για νέα μέτρα
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις», τόνιζε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «στην επικείμενη αξιολόγηση η χώρα θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις». Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αυτές οι αποφάσεις είναι που κάνουν τον κ. Στουρνάρα να καλεί, μέσω των συνεντεύξεών του, τους κυβερνητικούς βουλευτές να μην υποχωρήσουν και, όταν θα χρειαστεί, να ψηφίσουν τα νέα σκληρά μέτρα.
Είναι προφανές ότι οι εκθέσεις από Κομισιόν και ΔΝΤ, που ανέφεραν ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε κρίσιμη καμπή γεμάτο αβεβαιότητες, προκάλεσαν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει ότι αυτές οι αμφιβολίες των δανειστών αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα. Επιβαρυντικά λειτουργεί και το γεγονός ότι σε αυτό που συμφωνούν απόλυτα οι δύο εκθέσεις είναι ότι δεν δείχνουν να έχουν καμία ανοχή πλέον απέναντι στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται.
Οι δανειστές διαμηνύουν ότι η τακτική που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα περιλαμβάνει τη λήψη νέων μέτρων στις περιπτώσεις όπου εντοπίζουν καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση, γεγονός που, σε συνδυασμό με τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, φέρνει το οικονομικό επιτελείο αντιμέτωπο με τον εφιάλτη του ατυχήματος.
Επιπλέον, είναι δεδομένο και από τις αναφορές που γίνονται στις δύο εκθέσεις, ότι με την επιστροφή τους οι δανειστές στο τέλος Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν ξανά τη συζήτηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, που θα αφορά ολόκληρο το πακέτο μέτρων από το 2013 έως και το 2016 και όχι μόνο τη διετία 2015-2016.
Αλλαγή πορείας
Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποβαθμίζουν αυτό τον κίνδυνο, τονίζοντας ότι, τουλάχιστον σε δημοσιονομικό επίπεδο, Ιούλιος και Αύγουστος θα ισορροπήσουν τα έσοδα ώστε να μειωθεί η απόκλιση από τους στόχους.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράσεις που θα αλλάξουν την πορεία των εσόδων, χωρίς να περιμένει να της το ζητήσει η τρόικα».
Στοίχημα παραμένει και η επίτευξη ενός πραγματικού success story, που θα αλλάξει το κλίμα στην οικονομία, την ώρα που η αγορά δείχνει να μην πιστεύει ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι η «αγορά έχει ανάγκη από ενέσεις αισιοδοξίας, την ώρα που εμείς της δίνουμε μόνο νέα μέτρα».
Βιαστικά και φέτος στη ΔΕΘ ο Σαμαράς
Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσει μια μάλλον εθιμοτυπική επίσκεψη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης εντός του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου, χωρίς τις ομιλίες, τις εκδηλώσεις και τις συνεντεύξεις άλλων χρόνων. Το πρόγραμμα αναλυτικά δεν έχει ακόμη εκπονηθεί, θεωρείται όμως βέβαιο ότι η επίσκεψή του, όπως και πέρυσι, θα είναι μονοήμερη. Σε αυτού του είδους την επίσκεψη ο πρωθυπουργός οδηγείται αναγκαστικά, καθώς οι περιορισμοί και ο έλεγχος που επιβάλλει το Μνημόνιο στην κυβερνητική πολιτική αφαιρούν από τον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να προχωρήσει σε οικονομικές εξαγγελίες για τη νέα περίοδο, όπως συνήθιζαν να κάνουν οι προκάτοχοί του από το βήμα της ΔΕΘ.
Πηγή: enet.gr