17 Σεπ 2013

Αλλοι 2.500 στη λαιμητόμο

Ετοιμες οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες θα καταργηθούν οι «πλεονάζουσες» θέσεις στο Δημόσιο. Περισσότερο πλήττονται το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
 Εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων η κυβέρνηση ....
τοποθετεί τις τελευταίες σταγόνες μελάνης στις προς δημοσίευση Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες θα γνωστοποιηθεί η κατάργηση των «πλεοναζουσών» οργανικών και προσωποπαγών θέσεων, φέρνοντας πιο κοντά προς την απόλυση έναν αριθμό περίπου 2.500 εργαζομένων. Η μεγαλύτερη μερίδα των αποφάσεων έχει υπογραφεί και ενδεχομένως σήμερα, ειδάλλως μέσα στα επόμενα 24ωρα, αναμένεται η δημοσίευση του συνόλου της λίστας.

 
Προσθαφαιρέσεις πάνω στον βωμό

Ο πενταψήφιος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας έχει «κλειδώσει». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μέχρι την τελευταία στιγμή θα πραγματοποιούνται προσθαφαιρέσεις στον αριθμό των υπαλλήλων που τους «θυσιάσουν» τα υπουργεία στον «βωμό της διαθεσιμότητας». Βάσει των διαρροών, η μεγαλύτερη «συνεισφορά» στο κυβερνητικό πρόγραμμα θα προέλθει από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, από το οποίο θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 700 εργαζόμενοι. Από αυτούς, οι 330 θα προέλθουν από την κατάργηση του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και οι 128 από τη Γ.Γ. Δημοσίων Εργων. Εξίσου μεγάλος θα είναι ο αριθμός «διαθέσιμων» από το υπουργείο Εργασίας και τους εποπτευόμενους φορείς του. Οι 618 εργαζόμενοι κατανέμονται ως εξής: 211 από το ΙΚΑ, 263 από τον ΟΑΕΔ, 75 από τον ΟΑΕΕ, 20 από τον ΟΓΑ, 29 από το ΕΤΕΑ και 20 από κεντρική διοίκηση.

Οι 250 υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που θα ενταχθούν στο καθεστώς θα είναι 125 Δ.Ε. σχεδιαστές και Υ.Ε. εργάτες, 110 από τους εποπτευόμενους φορείς του τομέα Αθλητισμού και 15 από ΝΠΔΔ. Το μεγαλύτερο μέρος των 100 υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης που θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους θα προέρχεται από τη Γ.Γ. Εμπορίου. Από το υπουργείο Οικονομικών, 485 υπάλληλοι του τομέα καθαριότητας θα οδηγηθούν στη διαθεσιμότητα μέσω της κατάργησης του κλάδους τους. Στους 410 υπαλλήλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα περιέχονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι Υ.Ε.

Οι υπόλοιποι υπό σφαγήν υπάλληλοι

Οι απαραίτητες προσθήκες για τη συμπλήρωση του αριθμού θα γίνουν από τα υπουργεία: Εθνικής Αμυνας (410 υπάλληλοι, σχεδόν όλοι Υ.Ε.), Τουρισμού (136 περίπου, 98 από τον ΕΟΤ και οι υπόλοιποι από την κεντρική υπηρεσία), Δικαιοσύνης (38 καθαρίστριες και φύλακες), Αγροτικής Ανάπτυξης (131 υπάλληλοι Δ.Ε. και Υ.Ε.), Ναυτιλίας (48 υπάλληλοι Δ.Ε. και Υ.Ε. από κεντρική υπηρεσία και Γ.Γ. Αιγαίου) και το Μακεδονίας-Θράκης (20 υπάλληλοι).

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.401 υπάλληλοι (σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και στο καθεστώς εντάσσονται στις 23 Σεπτεμβρίου περίπου 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί. «Διαθέσιμοι» είναι ήδη 1.665 υπάλληλοι του τομέα της Υγείας.

Το επόμενο «κύμα»

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφερόμενοι στην «εμπλοκή» με το υπουργείο Παιδείας,(βλ. ρεπορτάζ σελ. 42) επισημαίνουν πως το θέμα «έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις» και η «λύση» θα προέρχεται από τον ίδιο τον τομέα και όχι από άλλο φορέα.

Στο επόμενο «κύμα» διαθεσιμότητας, υποψήφιοι προς ένταξη στο καθεστώς είναι υπάλληλοι από τον τομέα της Υγείας και της Αυτοδιοίκησης. Συγχωνεύσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου θα αποδώσουν στην επόμενη φάση τις απαραίτητες «προσθήκες» για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού.

Ως προς τις απολύσεις που απαιτούνται εντός τους έτους (4.000 συνολικά), οι υποψήφιοι υπάλληλοι για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού αναμένεται να αναζητηθούν από δημόσιες εταιρείες όπως η ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ και η ΛΑΡΚΟ.
Πηγή: efsyn.gr