Προαπαιτούμενο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
αποτελείτο λιμάνι της Θεσσαλονίκης,
ξεκαθάρισε στον Σαμαρά η Μετβιένκο
|
Η ρωσική αρκούδα βρυχάται και
πιέζει για την επιβολή των δικών της όρων στο πρόγραμμα
αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας. Μιας χώρας, που, σύμφωνα με την πρόεδρο
της Ρωσικής Ανω Δούμας, κ. Βαλεντίνα Μετβιένκο, φαίνεται ότι, υπό τις
παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις ως ....
κυρίαρχο και
αυτοτελές κράτος.
Το μήνυμα της Ρωσίδας αξιωματούχου και πρώην πρέσβειρας του ρωσικού κράτους στην Ελλάδα, η οποία παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, είχε δύο παραλήπτες: Την ελληνική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες. Νωρίτερα, η κ. Μετβιένκο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο επαναπροσέγγισης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, έπειτα από το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, της διαρροής της επιστολής του κ. Σαμαρά προς τον Β. Πούτιν, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις απαξιωτικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για την Ελλάδα, ως επενδυτικού προορισμού. Η Ρωσίδα αξιωματούχος, Νο 3 στην ιεραρχία, επισκέφθηκε την Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη.
Υποδείξεις σε Ε.Ε.
Στη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά, η κ. Μετβιένκο φαίνεται ότι διατήρησε τα «διπλωματικά προσχήματα», γιατί στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, υιοθέτησε επικριτική γλώσσα, τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά της Ε.Ε.
Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση μετέφερε στην κ. Μετβιένκο πρόσκληση για επίσκεψη του Β. Πούτιν στην Ελλάδα, η Ρωσίδα αξιωματούχος υπογράμμισε αργότερα ότι «τέτοιες επισκέψεις δεν πρέπει να πραγματοποιούνται για το θεαθήναι, αλλά για λόγους ουσίας», υποδηλώνοντας ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για κάτι τέτοιο.
Η κυρίαρχη ενόχληση της ρωσικής πλευράς έγκειται στη στάση της Ε.Ε. και της Ελλάδος απέναντι στο ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ. Η κ. Μετβιένκο, σε δημόσια τοποθέτησή της, παρατήρησε ότι «είναι περίεργο πώς η Κομισιόν φέρεται να υποστηρίζει ότι η Gazprom θα έχει δεσπόζουσα θέση στην Ευρώπη, πουλώντας 2,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όταν πωλεί 30 δισ. κυβικά μέτρα στη Γερμανία».
Η Ρωσίδα αξιωματούχος ήταν ξεκάθαρη: «Κατανοούμε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να είναι αυτή που θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις στους διαγωνισμούς», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν είναι δυνατόν πρώτα να συντάσσονται οι όροι των διαγωνισμών στην Ελλάδα και μετά να απαιτούν την έγκριση της Ε.Ε., η οποία μπορεί να χρονίζει».
Το μήνυμα σαφές προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος, κατόπιν παρέκκλισης του «fair play», είδε αυτοπροσώπως και μάλιστα δύο φορές, στο μέγαρο Μαξίμου, τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σε αντίθεση με άλλους επικεφαλής επενδυτικών ομίλων που μετέχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, παρά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις, το ρωσικό ενδιαφέρον εξελίχθηκε σε φιάσκο.
Η κ. Μετβιένκο, η οποία είχε σειρά επαφών με Ελληνες επιχειρηματίες, μετέφερε τη σκληρή γραμμή της Μόσχας στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις. Ουσιαστικά, δήλωσε ότι η Gazprom θα ενδιαφερθεί εκ νέου για τη ΔΕΠΑ υπό προϋποθέσεις, ενώ στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ρωσική πλευρά θέτει ως προαπαιτούμενο τον λιμένα της Θεσσαλονίκης, παρ' όλο που οι δύο διαγωνισμοί είναι ξεχωριστοί και αυτοτελείς.
Πηγή: enet.gr