18 Σεπ 2013

Το παράδειγμα της Βιοχάλκο ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλες βιομηχανίες μέχρι το τέλος του χρόνου - Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο

«Εάν δεν μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό θα ακολουθήσουν στάσεις πληρωμών σε προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους».
Αυτό αναφέρει στο www.bankingnews κορυφαίος επιχειρηματίας απαντώντας στο ερώτημα εάν και άλλες βιομηχανίες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα .... της Βιοχάλκο.
Ακόμη και υπουργοι της κυβέρνησης λέει το ρεπορτάζ της www.bankingnews.gr ειναι σίγουροι ότι και άλλες επιχειρησεις θα ανακοινώσουν την μεταφορά της έδρας τους τις επόμενες εβδομάδας προκειμένου να πετύχουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.
Οι διοικήσεις έχουν προετοιμασθεί για κάθε ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι ο «κόκκινος συναγερμός» έχει ηχήσει από Νοέμβριο του 2012.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει απόφαση για τη μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό πολλαπλασιάζονται καθημερινά.
Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους να εξετάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μεταξύ άλλων ο όμιλος Μυτιληναίου, o όμιλος S&B, καθώς οι διοικήσεις τους έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά επί του θέματος σε γενικές συνελεύσεις.
Ωστόσο μέχρι σημερα μονο η ΦΑΓΕ και η Coca Cola ΗBC προχώρησαν σε μεταφορά έδρας από τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας και στις οποίες προστεθηκε και η Βιοχάλκο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot έχει τονίσει επίσης ότι δέχεται πιέσεις από τους ξένους μετόχους να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, ενώ η τσιμεντοβιομηχανια Τιτάν έχει τονίσει ότι λόγοι πατριωτισμού δεν θα αποφάσιζαν μία τέτοια κίνηση εκτός εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες.
Ο πρόεδρος της Motor Oil Βαρδής Βαρδινογιάννης έχει τονίσει ότι ακόμη και σήμερα η εταιρία μπορεί να δανείζεται αξιοπρεπώς λόγω του ονομάτός της και της αξιοπιστίας της.
Μέχρι και το 2011 εύκολα ή δύσκολα οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούσαν με δανεισμό για μισό ή και ολόκληρο χρόνο τους πελάτες τους, φερέγγυους και μη, για να εξασφαλίσουν όγκο πωλήσεων κάτι τέτοιο δεν είναι πια δυνατό εκ των πραγμάτων.
Από την πλευρά τους οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα τη συρρίκνωση της εγχώριας κατανάλωσης, τη μεγάλη δυσκολία στη χρηματοδότηση και την έκρηξη των εμπορικών επισφαλειών.
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, όσες ανταγωνίζονται στον διεθνή στίβο καλούνται να υπερπηδήσουν και το εμπόδιο της στραγγαλιστικής φορολογικής πολιτικής, της τραπεζικής πιστωτικής συρρίκνωσης και της χρόνιας αναποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση.
Η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων κρίνεται αυτή την περίοδο, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.
Ρίχνοντας μια ματιά στους ισολογισμούς εξαμήνου διαπιστώνουμε ότι επιβεβαιώθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο πως, το κόστος δανεισμού παρέμεινε υψηλό με αποτέλεσμα, όσες εταιρείες παραμένουν σε υψηλό ποσοστό μοχλευμένες, να έχουν υψηλότερους πιστωτικούς τόκους.
Παράλληλα, συνεχίστηκε ο περιορισμός μέρους του λειτουργικού κόστους κυρίως μέσω μισθολογικών μειώσεων.
Σε γενικές γραμμές, η ενίσχυση των ταμειακών ροών αποτελεί βασική προτεραιότητα όλων σχεδόν των διοικήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε συνδυασμό ασφαλώς με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για περικοπή του κόστους λειτουργίας των εταιρειών.
Η γενική αντίληψη των περισσότερων διοικήσεων για το άμεσο μέλλον όπως εκφράστηκαν μέσα από τις τηλεδιασκέψεις δεν αφήνουν και πολύ χώρο για αισιοδοξία

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr