24 Σεπ 2013

Αναστολή λειτουργίας επ΄ αόριστον για το Πανεπιστήμιο Αθήνας

 
Την αναστολή κάθε ακαδημαϊκής λειτουργίας, όπως εγγραφή των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγή εξετάσεων, ορκωμοσία πτυχιούχων, αποφάσισε η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διαμαρτυρόμενη για .... την υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, και ειδικότερα την «περιθωριοποίηση του πρώτου πανεπιστημίου της χώρας και των Βαλκανίων» από την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται (διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων και υποχρηματοδότηση). Αναστολή λειτουργίας μέχρι την Τετάρτη αποφάσισε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ανάλογες αποφάσεις είχαν πάρει πριν από λίγες ημέρες και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ιωννίνων, ενώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης. όπως και το Καποδιστριακό, αποφάσισε αναστολή λειτουργίας επ' αόριστον. Υπενθυμίζεται πως οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν κηρύξει ήδη απεργία μέχρι την Παρασκευή στο πλαίσιο πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών. Οι πρυτάνεις έχουν αποστείλει στο υπουργείο τις εκθέσεις αξιολόγησης που ζητούσε, ωστόσο στις περισσότερες από αυτές καταγράφεται έλλειμμα προσωπικού και όχι πλεόνασμα. Σημειώνεται πως σήμερα συναντήθηκαν οι πρυτάνεις και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα ένδικα μέσα κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας. 

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με την αναστολή κάθε ακαδημαϊκής λειτουργίας ανακοίνωσε πως θα προσφύγει και στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης. Ακολουθεί η ανακοίνωση: «Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της 23ης Σεπτεμβρίου 2013 διαπιστώνει:
 
  • την αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • ότι η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή.
  • ότι τα Υπουργεία Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας.

Η Σύγκλητος, κατόπιν αυτών αποφασίζει την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις  διεθνείς  υποχρεώσεις του. Η Σύγκλητος, τέλος, απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο έστω και την ύστατη αυτή στιγμή για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α».
Ανάλογη ήταν και η απόφαση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «αναστέλλεται η λειτουργία του Ιδρύματος και αποφασίζεται η επανασύγκληση της Συγκλήτου την Τετάρτη 25/9 στις 10.00 για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της». Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση
 

Εν τω μεταξύ η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε τη Δευτέρα να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του διευρυμένου συντονιστικού της Συνόδου των Πρυτάνεων, τα Πανεπιστήμια της χώρας θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη στο ενδεχόμενο που θα εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα.

«Είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποια μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης, τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού», σημειώνεται με τους πρυτάνεις να επισημαίνουν ότι «πρόκειται για κατάφωρη προσβολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων».

Παράλληλα αναφέρουν πως «ενώ η Πολιτεία σύμφωνα με το Σύνταγμα οφείλει να παρέχει τους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζονται τα Πανεπιστήμια για τη λειτουργία τους, βρισκόμαστε στην πρωτοφανή για τα ιστορικά χρονικά επιλογή της αφαίρεσης προσωπικού από αυτά». Και τα δύο αυτά θέματα, προσθέτουν, εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα.

«Την κρίση αυτή εν τέλει, την πληρώνει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τον έλληνα πολίτη την ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία», καταλήγουν.
Αλ. Τσίπρας: Κυβερνητική επιλογή οι απολύσεις στα ΑΕΙ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε τη Δευτέρα με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων. Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση «η απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει στην απόλυση περίπου 1.400 εργαζόμενους στα οκτώ μεγαλύτερα δημόσια ιδρύματα της χώρας αποτελεί ολομέτωπη επίθεση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και όχι εξαναγκασμό της τρόικας».

Με αυτή την τελειωτική επίθεση, πρόσθεσε, η  κυβέρνηση βάζει λουκέτο στο δημόσιο πανεπιστήμιο ενώ υποστήριξε πως αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: «Ο πρώτος λόγος είναι διότι θέλουν να ευνοήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά ιδρύματα και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί εχθρεύονται τη γνώση και τους ανθρώπους της γνώσης». Καταλήγοντας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή.

Εκ μέρους του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση μονομερώς, ατεκμηρίωτα, χωρίς καμία αξιολόγηση, αποφάσισε από μόνη της ότι στα Πανεπιστήμια περισσεύει προσωπικό και δεν λείπει. Αυτό το πράγμα, συνέχισε, προσβάλλει το Σύνταγμα και θα πρέπει να υπάρξουν κοινές προσφυγές  από τα οκτώ θιγόμενα Πανεπιστήμια ακριβώς γι’ αυτό το θέμα, καθώς και το θέμα της προσβαλλόμενης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και επίσης θα υπάρξουν και ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να μην προχωρήσει καμία διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια.

Πηγή: tvxs.gr