28 Σεπ 2013

Τα σενάρια της κάλπης με φόντο τις συλλήψεις

Η εξάρθρωση των νεοναζί οδηγεί τις πολιτικές εξελίξεις
«Όχι εκλογές» είναι το μήνυμα που στέλνουν Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις με τη σύλληψη του προέδρου, των βουλευτών και των μελών της Χρυσής Αυγής. Αυτό βεβαίως μπορεί να γίνει μόνο αν δεν υπάρξουν παραιτήσεις από την πλευρά των βουλευτών της ....
Χρυσής Αυγής ή αν η Δικαιοσύνη δεν αποφασίσει τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, στην εξέλιξη της δίκης.
   
Του Γιάννη Καμπουράκη
Σε περίπτωση παραίτησης όμως, το βασικό σενάριο είναι η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών στις περιφέρειες όπου έχουν εκλεγεί βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, αυτό μπορεί να αποφευχθεί, μόνο εάν ο Άρειος Πάγος που είναι και ο τελικός κριτής της υποβολής υποψηφιοτήτων κομμάτων, να κρίνει ότι ενδεχόμενες παραιτήσεις των μελών της Χρυσής Αυγής έχουν δόλο και με αυτόν τον τρόπο να μην τις κάνουν αποδεκτές.
Σε αυτήν την περίπτωση, προβλέπεται από το Σύνταγμα η κάλυψη των εδρών από το πρώτο κόμμα με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών που είναι οι εκλογές του Ιουνίου του 2012.  Όσο για τη μία έδρα στο Επικρατείας, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στη σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων συνταγματολόγων που έχουν τοποθετηθεί, ότι δε χρειάζονται εθνικές εκλογές για την κάλυψή της.
Είναι ωστόσο βέβαιο ότι με τον πρόεδρο, τους βουλευτές και τα μέλη της Χρυσής Αυγής να έχουν συλληφθεί, το δέλεαρ για τη ΝΔ σε ότι αφορά την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών και όχι επαναληπτικών εκλογών, πριν από την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας (1/1/2014) είναι πλέον μεγάλο και γι΄ αυτό θα πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις.
Η πρώτη εικόνα θα δοθεί άμεσα, στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την εβδομάδα που έρχεται, την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκεί η αξιωματική αντιπολίτευση θα κληθεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να δείξει τις προθέσεις της. 
Πηγή: enet.gr