30 Οκτ 2013

Αναζητούνται 1.270 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Περί τους 1.270 δημοσίους υπαλλήλους αναζητεί η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απολύσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης...
Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, το σενάριο αυτό είναι το πλέον αισιόδοξο, καθώς η κυβέρνηση προσμετράει στις απολύσεις που έχουν ήδη γίνει όσους απολύθηκαν από την ΕΡΤ, περί τα 500 άτομα που αποχώρησαν από το Δημόσιο για λόγους υγείας, αλλά και 230 που απομακρύνθηκαν για πειθαρχικά παραπτώματα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η τρόικα θα αποδεχθεί ως απολύσεις όσους ξαναπροσληφθούν στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με συμβάσεις, αλλά και τις αποχωρήσεις για λόγους υγείας.
Ερωτώμενος από πού θα βρεθούν οι υπάλληλοι που λείπουν, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι πιθανές δεξαμενές είναι τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, αλλά και οι πιθανολογούμενες αποχωρήσεις από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, σε περίπτωση που οι δύο αυτές εταιρείες τεθούν οριστικά σε καθεστώς εκκαθάρισης. Οπως παραδέχθηκε, όμως, η τρόικα αντιδρά, υποστηρίζοντας ότι οι αμυντικές βιομηχανίες είχαν μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και επομένως οι υπάλληλοι που θα απολυθούν από αυτές δεν ανήκουν στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση εμφανίζεται, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μητσοτάκη, αποφασισμένη να επιμείνει και να διεκδικήσει επιπλέον να προσμετρηθούν στις απολύσεις και όσοι συμβασιούχοι έμεναν μέχρι σήμερα στο Δημόσιο, μέσω διαρκών δικαστικών προσφυγών και ασφαλιστικών μέτρων.
Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, εξέφρασε αισιοδοξία ότι έως την επόμενη εβδομάδα θα έχει εκπληρωθεί το «προαπαιτούμενο» που εκκρεμεί από το πρώτο εξάμηνο, για 12.500 υπαλλήλους, με την ολοκλήρωση της ένταξης σε καθεστώς κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων από τα πανεπιστήμια. Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι το επόμενο κύμα θα προέλθει από την πρωτοβάθμια υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο η κινητικότητα να γίνει μόνιμο εργαλείο για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου και να καλύπτονται, για παράδειγμα, ελλείψεις σε συγκεκριμένους δήμους από πλεονάζον προσωπικό άλλων.
«Η κινητικότητα συνδέθηκε με τις απολύσεις και αυτό ήταν λάθος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις για το πόσοι υπάλληλοι από εκείνους που θα ενταχθούν στο καθεστώς θα καταλήξουν τελικά εκτός Δημοσίου.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να μιλήσει σε ημερίδα για τη διοικητική μεταρρύθμιση, «η τρόικα δεν έχει ζητήσει παραπάνω απολύσεις από τις 15.000 τη διετία 2013-14 ούτε περαιτέρω συρρίκνωση του Δημοσίου από τα 150.000 άτομα που προβλέπονται στο Μνημόνιο για την περίοδο 2010-2015».
Εν τω μεταξύ με εγκύκλιο που απέστειλε προς όλα τα υπουργεία, τις διευθύνσεις προσωπικού και εποπτείας ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, προς όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις αλλά και τις ανεξάρτητες αρχές ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να ενημερωθεί για τις «κενές θέσεις» που υπάρχουν προς κάλυψη. Στόχος, η «απορρόφηση» των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, «τα αιτήματα θα πρέπει να αποστέλλονται ιεραρχημένα ως προς την αναγκαιότητα κάλυψης». Με άλλη εγκύκλιο προς τα υπουργεία, ο υπουργός ζητεί να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των καταργήσεων – συγχωνεύσεων περίπου 200 φορέων του δημόσιου τομέα καθώς και το δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται ότι θα προκύψει από αυτές. Οι συγκεκριμένες καταργήσεις-συγχωνεύσεις εγκρίθηκαν με νομοθετικές πράξεις το 2010, 2011 και 2013 και, όπως διευκρινίζεται, δεν αφορούν τις μνημονιακές δεσμεύσεις των αποχωρήσεων και της διαθεσιμότητας, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για φορείς που ήταν ανενεργοί.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πηγή:http://papaioannou-giannis.net