«Χειρουργικά χτυπήματα» το 2014
Η κυβέρνηση βαφτίζει τα νέα μέτρα
«στοχευμένες παρεμβάσεις», εν όψει φοροκαταιγίδας και χοντρού ψαλιδιού
σε όλες τις δημόσιες δαπάνες, ενώ η τρόικα επιμένει ότι χρειάζονται
επιπλέον μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ. Η επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας
στην Αθήνα, όποτε και αν τελικά οριστεί αυτή, θα σημάνει και επίσημα
την έναρξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και ελεγκτών, που θα
αφορά των κατάλογο των νέων ....
μέτρων που θα επιβληθούν το 2014.
Εστω και αν μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εμφανίζεται αντίθετη στη
λήψη νέων οριζόντιων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που
θα προκύψει για το 2014, μετά τις συνομιλίες με την τρόικα είναι
δεδομένο ότι θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα, έστω και αν αυτά θα
βαφτιστούν «στοχευμένα».
Τσεκούρωμα
Το περιεχόμενο των μέτρων έχει ήδη αρχίσει να αποκαλύπτεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι παρεμβάσεις θα αφορούν νέες αυξήσεις φόρων, κατάργηση φοροαπαλλαγών και περικοπές δημόσιων δαπανών, ενώ θεωρούνται δεδομένες οι περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, μόλις την Τετάρτη ανακοινώθηκε το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ενώ την Πέμπτη στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς την απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
Αυτό που μένει να συμφωνηθεί με τους δανειστές είναι το τελικό βάρος αυτών των «στοχευμένων παρεμβάσεων» που θα πέσουν και πάλι στους ώμους μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και συνταξιούχων.
Ωστόσο, μένει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να καλύψουν τα νέα μέτρα. Οι δανειστές συνεχίζουν να ανεβάζουν τον τελικό λογαριασμό στα 2 δισ. ευρώ, καθώς συνεχίζουν να αμφισβητούν την πρόβλεψη που περιέχει τόσο ο προϋπολογισμός του 2013 όσο και το προσχέδιο του 2014, για επίτευξη πλεονάσματος. Οι επικεφαλής των ελεγκτών έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τις αμφισβητούμενες παραδοχές και υποθέσεις.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να αποδείξει στην τρόικα ότι το δημοσιονομικό κενό δεν θα ξεπεράσει τα 500-600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για την κάλυψη αυτού του κενού δεν χρειάζεται η λήψη νέων μέτρων, καθώς θα μηδενιστεί με την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μέτρων και παρεμβάσεων για τη νέα χρονιά.
Αν και τα νέα μέτρα που θα συμφωνήσουν οι ελεγκτές με την κυβέρνηση δεν έχουν κλειδώσει στο σύνολό τους, είναι γνωστό ότι ο κατάλογος θα περιλαμβάνει περικοπές σε δαπάνες και αύξηση φόρων.