1 Οκτ 2013

Το τελευταίο 48ωρο άλλαξε προσωρινά η πολιτική, αλλά όχι η οικονομική ατζέντα

του Γιάννη Αγγέλη
Το τελευταίο 48ωρο οι συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της ΧΑ δείχνουν να έχουν αλλάξει την πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα. Αυτή είναι η εκτίμηση που φαίνεται να διαχέεται από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ανταποκρίσεις τους από ....
την Αθήνα.
Σε ορισμένα μόνο εξ αυτών, κυρίως οικονομικά, την εκτίμηση αυτή συνοδεύει επιφυλακτικά και η επισήμανση πως η αλλαγή αυτή δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί παρά μόνο αν αλλάξει και το οικονομικό της υπόβαθρο.
Κυβερνητικό στέλεχος που ρωτήθηκε από το Capital.gr, αργά χθες βράδυ για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα μετά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την καταστολή της ΧΑ, μετά από κάποιες στιγμές προβληματισμού – και εκφράζοντας προσωπική και όχι κυβερνητική άποψη – υποστήριξε ότι η κινητοποίηση αυτή και το «διάλειμμα» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δίνουν ένα περιθώριο στην κυβέρνηση να διαμορφώσει νέους όρους συσχετισμού μεταξύ πολιτικής και οικονομίας… «αλλά σε αυτό θα πρέπει να έχουμε συνομιλητή με επαρκή κατανόηση από την Ευρώπη».
Η …μετάφραση του συγκεκριμένου «χρησμού» δεν είναι δύσκολο να αναζητηθεί στις εναγώνιες εκτιμήσεις στελεχών και των δύο κυβερνητικών κομμάτων, που από τα μέσα Αυγούστου περίπου, διαπίστωναν την πολιτική αδυναμία να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο μία ανεξέλεγκτης πολιτικής έκρηξης, εξ αιτίας των τρομακτικών πιέσεων της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας να διαφανεί κάποιο ευδιάκριτο φώς στο τούνελ του οικονομικού αδιέξοδου.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Και τα όσα ακολούθησαν έκαναν πολλούς στην κυβέρνηση και στο περιβάλλον της να βλέπουν τον Δεκέμβριο του 2008 να αναβιώνει με νέους όρους. Ο Δεκέμβριος του 2008, σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής κρίσης 2013 δεν θα ήταν όμως το ίδιο… Και η αποδοχή αυτής της αλήθειας υποχρέωσε την κυβέρνηση να κινηθεί το τελευταίο 48ωρο με τρόπο απολύτως αντίθετο με αυτό που είχε κάνει μέχρι σήμερα.
Το ερώτημα όμως τώρα, αν και παραμένει πολιτικό, αναζητά οικονομικές απαντήσεις.
Αν δεν υπάρξουν αλλαγές ορατές στον ορίζοντα οι απαντήσεις δεν θα μπορούν να οδηγήσουν σε άλλα αποτελέσματα από αυτά που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Το χτύπημα στην ΧΑ δεν αλλάζει ούτε στο χιλιοστό την αδυσώπητη ανυπαρξία ρευστότητας στην οικονομία, στις αυξητικές τάσεις της ανεργίας και στην πολιτική αστάθεια.
Από την πλευρά της Ευρωζώνης τα «νέα» προς το παρόν δείχνουν κάποια αλλαγή στο μέτωπο της διαχείρισης της κρίσης του χρέους. Όπως παρουσίασε το «Κεφάλαιο» στην τελευταία του έκδοση, έχει δρομολογηθεί ενας σχεδιασμός που προβλέπει την μετακίνηση των κριτηρίων βιωσιμότητας του χρέους από τον όγκο του στην δυνατότητα εξυπηρέτησής του. Με άλλα λόγια η ανακύκλωσή του σε πολύ μεγάλες διάρκειες και η σταδιακή επανεμφάνιση των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε διάστημα σημαντικά μικρότερου του έτους, δρομολογούν μια διαδικασία φαινομενικής ομαλής διαχείρισής του. Αυτό όμως ακόμα και αν δρομολογηθεί τους επόμενους δύο μήνες χωρίς προβλήματα από το ΔΝΤ, δεν ανατρέπει την ασφυκτική  κατάσταση όσο αφορά την διαθέσιμη στην οικονομική δραστηριότητα ρευστότητα.
Η «ασφυξία» αυτή που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στο εξάμηνο που ακολουθεί, καθώς δημόσιο και τράπεζες υποχρεώνονται από το μνημόνιο να απορροφήσουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια από τα υπολείμματα της αποταμίευσης, κρατά τους ατμούς της πολιτικής και οικονομικής έντασης σε επίπεδα που ελάχιστες αφορμές μπορούν να τινάξουν το καζάνι στον αέρα.      
Με άλλα λόγια τα όσα μεσολάβησαν το τελευταίο 48ωρο είναι βέβαιο ότι σήκωσαν για λίγο το καπάκι από την χύτρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τις βαλβίδες εκτόνωσης, όσο η χύτρα παραμένει στην φωτιά του οικονομικού αδιέξοδου.
Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr